PRAGOVÁCKÝ MEDVĚD SE PO DVANÁCTI LETECH VZBUDIL A DOŠEL SI PRO TITUL!

– PRAHA, 14. 06. 2014 (can) – V pražských Vysočanech se odehrálo finále jak má být. Soupeřem si byly týmy ze stejné městské části, a tak se uděloval i pohár Prahy 9. V sezóně se obě mužstva ukázala jako nejsilnější a podle tabulkových předpokladů na sebe narazily při vyvrcholení nejvyšší české rugbyové soutěže. Očekávání kvalitního a vyhecovaného zápasu se odrazilo i na hojné divácké návštěvě. Začátek připomínal rybu opatrně oždibující návnadu na ostrém háčku. První úspěšný pokus na háčko zaznamenal Čížek trestným kopem. Pak kontrolval za Spartu Vokrouhlík desetibodovou smrští za tresný kop, pětku a kop po pětce a to prosím stihl pod deset minut. V tu chvíli bylo na hřišti 15 černožlutých rampouchů a nepočítaně stejnobarevných v hledišti. Domácím se dvě minuty před koncem poločasu podařilo srovnat stav pětkou Franka a kopem Čížka. Po pauze se Spartě herně příliš nedařilo a dramaticky se rozvíjející zápas se změnil v převahu Pragy. Bodovali domácí hrdinové Frank a Čížek. Navzdory tomu jednu z nejpohlednějších individuálních akcí ve druhém poločase předvedl Lopeti Toia ze Sparty, když si na levém křídle udělal dobrý den z několika pragováků. Nakonec však vyšel bodově naprázdno. V závěru domácí kouč Krützner čtyřikrát takticky vystřídal a nakouskovanou hrou korunoval výhru svého mužstva na konečných 23:10. Praga se po 12 letech stala mistrem.

Jeden z nejlepších výkonů v řadadách Sparty předvedl na hřišti Martin Schneider. Marně jej stíhal Filip Fuchs.

Čížek nepřispěl k výhře jen svými kopy, zde si počkal na Sulamanidzeho.

Výstřel šišatého meteoru na území Sparty z kopaček Petra Čížka.

VÝSLEDEK:

RC PRAGA PRAHA – RC SPARTA PRAHA

23:10

(10:10)

2

Položení

1

2

Kopy po pětce

1

3

Trestné kopy

1

0

Dropgóly

0

0

Žluté karty

0

0

Červené karty

0

.

Body: 9. Čížek (3), 38. Frank (5), 38. Čížek (2), 43. Frank (5), 43. Čížek (2), 59. Čížek (3), 70. Čížek (3) – 16. Vokrouhlík (3), 25. Vokrouhlík (5), 25. Vokrouhlík (2)

Praga: Matras, Novák, Kalina, Holovský, Voves, Frank, Backa, Boháč, Syrový, Čížek, Forst, K. Jung, Hodan, F. Fuchs, Žalud. (Zelenka, J. Jung, Beran, Kulhánek, J. Fuchs, Chlupík, Louda)

Trenér Krützner

Sparta: Skall, Zachariáš, Benda, Križánek, Tlapák, Chmelík, Hruška, Loutocký, Pailodze, Brabec, Toia, Vokrouhlík, Sualamanidze, Jindra, Schneider. (Palm, Rezek, Štandera, Havlíček, Chadim, Páv, Černý)

Trenér Brabec

Rozhodčí: Tůma – Heřman – Haitman

Finále do posledního dechu a naplno! Pavel Syrový skládá Pailodzeho.

Robert Voves odehrál finále s bandáží na levém lokti.

Pavel Vokrouhlík byl jediným bodujícím sparťanem. S takovou bilancí se zápas vyhrává těžko. Přesto jeho 10 bodů bylo vyborným výkonem.

KONEČNÁ TABULKA ZÁKLADNÍ ČÁSTI KB EXTRALIGY 2013/2014:

Pořadí Tým Z V R P „+“ „-„ „+/-„ 4P „-7“ B
1. RC Praga Praha 14 12 1 1 473 141 332 10 0 60
2. RC Sparta Praha 14 10 0 4 523 201 322 8 1 49
3. RC Slavia Praha 14 9 0 5 312 284 28 7 1 44
4. RC Mountfield Říčany 14 8 0 6 326 319 7 5 2 39
5. RC Tatra Smíchov 14 7 1 6 326 209 117 8 0 38
6. JIMI RC Vyškov 14 7 0 6 316 325 -9 5 0 33
7. RC Dragon Brno 14 1 0 13 189 433 -244 0 4 8
8. RC Brno Bystrc 14 1 0 13 143 696 -553 2 1 7

_________________________________________________________________________________________

SEMIFINÁLE:
RC Praga Praha : RC Mountfield Říčany 35:06 (14:03)
RC Sparta Praha : RC Slavia Praha 44:12 (30:00)

_________________________________________________________________________________________

SESTUPUJE : RC Brno Bystrc
POSTUPUJE Z 1. LIGY : Sokol Mariánské Hory (v Extralize po 31 letech)
BARÁŽOVÉ UTKÁNÍ O EXTRALIGU : RC Havířov vs RC Dragon Brno

V příští sezoně (2014/2015) zůstává extraligovým Dragon Brno. Klub RC Havířov se vzdal barážových utkání. Podle zatím oficiálně nepotvrzených zpráv se v Havířově chystá propojení Sokola Mariánské Hory (což je ostravský klub právě postoupivší do Extraligy) s havířovskými rugbisty. Jak uvedl trenér a manažer Jaroslav Kaňák (Mar. Hory) pro Ostravský deník, je výhodnější dát dohromady jeden konkurenceschopný celek, spojit zkušené hráče Havířova s mladými a dát příležitost nejlepším v Extralize a ostatním se rozehrát v 1. lize. Zdá se to býti lepším modelem, než třeba praktikují v Brně, kde dva elitní týmy bojují proti sobě a prakticky stále balancují na hraně sestupu z Extraligy.

_________________________________________________________________________________________

Žralok Karel Jung si počkal na Chmelíka.

Kolekce medailí pro dva nejlepší týmy ligy.

Petr Čížek naposílal mezi tyče 13 bodů a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Fuchs skládá Chmelíka.

Prezident Pragy Zdeněk Žák, si byl radostí z titulu vyprat košili v přilehlé říčce Rokytce.

Finalové utkání bylo pro Jiřího Franka výjimečné. Když mu spoluhráč Marek Louda připomněl, že položil v nejdůležitějším zápase sezóny dvě pětky, neubránil se dojetí.

Kapitán Petr Čížek pozvedl nad hlavu nejcenější trofej českého rugby.

RC Praga Praha – mistr extraligy 2014

HLASY PO UTKÁNÍ:

Petr Čížek: „Je to asi fráze, ale je to nepopsatelné. Vyhrát doma, po dvanácti letech, po tom co jsme minulý rok byli ve finále a v prodloužení jsme prohráli. Včera jsem usínal s tím, že to nesmíme pokazit. Sezonu, která byla podle mých pocitů výborná a chtěli jsme dotáhnout čtrnácté vítězství. Finále je 80 minut a tam se mažou všechny zápasy, ať bysme je vyhráli 100:0. Tohle byl naštěstí zápas s kladným koncem. Stav 10:10 po prvním poločase, možná jsme byli zakřiknutí, možná jsme na sobě měli tíhu, toho že musíme vyhrát, jsme doma a vyhráli jsme 12 utkání, ale věřili jsme, že to týmově jako všechny předchozí zápasy dotáhneme. Po první půli jsme si v šatně řekli, pojďme hrát jako do teď. Sparta nám sice dala jednu pětku, ale říkali jsme si, že musíme hrát jako první poločas a jako předchozí zápasy. Postupem času získávat body na naší stranu, naštěstí se to povedlo. Otočili jsme hned ve třetí minutě druhé půle a tam jsem si říkal, kurňa nesmíme spát na vavřínech. Ještě to neznamená titul a jet dál. Já jsem si na kopy věřil, celkem mi šly ke konci základní části. V semifinále jsem měl 100% , 5/5. Říkal jsem si pojď to potvrdit Petře, že to jde. Pak přišel druhý kop, který byl bídný. Ten jsem měl bez pochyby dát. Naštěstí pak jsem přidal jiné a to všechno maže a jsem za to šťastný. Myslím, že jsme byli o finále zkušenější než Sparta. Měli jsme v hlavách minulý rok, kdy jsme si říkali: „Bude to těžké, ale můžeme vyhrát.“ Bohužel to nedopadlo. Říkali jsme si, teď se musíme snažit o to více a víc týmově, abychom to dotáhli. Myslím, že Sparta měla letos výborný tým. My jsme se minulým rokem poučili a byli jsme lepší. Máme na příští rok na čem stavět. Přijde hodně mladých kluků a budeme se snažit titul obhájit. Bude to těžké, uvidíme, jestli někdo neskončí. Doufám, že ne, že budeme pokračovat ve vítězné vlně.“

Antonín Brabec (trenér a hráč Sparty): „My jsme si dali cíl postoupit do finále, myslím si že jsme nebyli horší tým. V některých fázích nás ale přehráli. Bylo to v autech a to se prostě těžko brání. Nemáme až takové sportovce jako mají oni. Pro nás je to úspěch, my jedeme postupně. Nepřišel jsem do Sparty, abych vyhrál hned první rok. Stejně jako v Říčanech. Byli jsme druzí, třetí, pak dvakrát titul. Ve Spartě je kádr stejně dobrý jako byl v Říčanech, takže si myslím, že Sparta během několika let titul získá. V téhle sezoně jsme nasadili proti Bystrci tři sedmnáctileté kluky na důležitých postech, což jsou spojky i mlynář. Ti už příští sezonu budou naskakovat a myslím si, že přijdou i hráči z jiných klubů, protože spousta lidí má zájem, jít hrát do Sparty. Z kluků čišelo, že to byla dobrá parta a je potřeba jenom více trénovat. V denšním zápase měla Praga už v první půli dost šancí. Zatlačili nás před naše brankoviště. My jsme dělali nedisciplinované chyby. My jsme jim ten titul dali. Udělali jsme trestňák na půlce, oni kopli aut a tam to protlačili a to se těžko brání. Mají čtyři dvoumetrové kluky, kteří jsou vážně sportovci a naši na tom nejsou úplně jako oni. My jsme o tom věděli, ale nedali jsme si na to pozor. Bylo pět, šest trestňáků v druhé půli se to opakovalo a to se pak těžko hraje. Oni dali body a vyrovnali. Druhou půli jsme to chtěli hrát stejně, ale bohužel se nám to nepovedlo. Problém je, že kádry v naší lize jsou strašně úzké. Respektive v těch týmech je čtyři, pět dobrých hráčů a pak ti ostatní už to jenom doplňují, a když se ti lidi zraní je problém. V podstatě jediná Pragovka má kádr relativně silnější. Nám se zranil Pailodze a byl poloviční, protože měl zanícenou achilovku a bylo to vidět, nebyl dnes takový tahoun. To strašně ovlivní týmy. Já hraji, protože mě to baví. Určitě nekončím s hraním, ale abych hrál finále nebo za Spartu, to už asi nebudu. Jsem sportovní ředitel unie, trenér Sparty, nechám si hraní jen pro zábavu. I když takto jsem to měl i letos. Ze začátku jsem hrál za Petrovice, pak bylo potřeba, kluci chtěli, abych hrál s nimi. Nekončím, ale extraligu nechám těm mladším. Dokud to jde nechávám hrát mladší, jestliže se zraní deset lidí a já se budu muset obléknout do kopaček, něříkám, že se to nestane, ale myslím, že přijdou mladší kluci a budou mít šanci. Určitě je lepší, aby byl trenér na lavičce. To je zásadní věc. Bohužel úrověn naší ligy není až tak dobrá, když já ve 41 letech může relativně ještě hrát. Jiří Skall také 41, kdyby Macháček ještě pokračoval, tak by určitě byl pořád jedním z nejlepších hráčů. Úroveň mladších hráčů není dostačující. Není to o tom, že by neměli místo, ale jde to dolů.

Eduard Krützner (trenér Pragy): „Čekali jsme, že Sparta do zápasu nastoupí. My jsme chtěli hru uklidnit, ale nedařilo se. Byli jsme nervozní a ve finálních částech akcí jsme dělali technické chyby. Bylo dobré, že jsme vyrovnali do konce poločasu. Ve druhém jsem věřil, že se prosadíme. Jak fyzicky, tak naším rojem, který měl větší sílu než sparťanský. Myslím si, že jsme měli i lepší lavičku. My jsme mohli střídat lépe než Sparta. Věděli jsme, že můžeme dobře vystřídat první řadu, komplet jsme jí vystřídali a ukázalo se to ve hře. Loňské finále bylo těžší, protože nám chyběl Pavel Syrový. Letos jsme si více věřili, byli jsme doma. Myslím si, že Sparta měla dnes trochu problém v tom, že hrající trenér hraje na dost důležitém postu desítky. Myslím, že to byl risk. V určité chvíli se to dalo prohodit s Pavlem Vokrouhlíkem. Později jsme už byli silnější přes desítku a to také rozhodovalo. Příprava na závěr sezony byla těžká už od zimy. Měli jsme tvrdou zimní přípravu. Záleželo také na marodce. Myslím, že to vyšlo. Nebyla žádná vážná zranění. Letos byla veliká chuť po vítězství, protože slavíme 70 let. Měli jsme výborné soustředění, kde bylo 50 hráčů. Máme tu super kolektiv. Do další sezony budeme přemýšlet, jestli se nám povede ještě přemluvit pár lídrů, kteří řídili hru. Ale máme tady také výborné juniory, kteří letos byli druzí. Nemáme strach, že bychom to nedoplnili kvalitními hráči.“