PARDUBICE, 05. 06. 2014 (tz) – Prohlédnout si překážky zblízka a ještě se dozvědět něco o historii Velké pardubické, to vše nabízí dostihové závodiště v Pardubicích. Komentované prohlídky se konají nejen během dostihových dnů, ale také ve všední dny. Stačí se na závodišti včas objednat.

Po telefonické domluvě si trať Velké pardubické mohou projít celé skupiny, kterým se dostane odborného komentáře. Návštěvníci se dozvědí informace nejen o překážkách, ale také o historii Velké pardubické i „perličky“ z dostihového zákulisí. „Mnozí diváci znají Velkou pardubickou pouze z televize nebo z tribun závodiště, kdy vidí jednotlivé překážky jen zprostředkovaně. My nabízíme pohled zblízka a z vlastní zkušenosti musím přiznat, že stát třeba v Taxisově příkopu je velký zážitek,“ řekl ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický s tím, že komentované prohlídky je možné zajistit i v jiných jazycích než je čeština. Cena komentované prohlídky závodiště, která trvá přibližně jednu hodinu, je 50,- Kč za osobu. Bez průvodce je prohlídka zdarma.

Prohlídky dostihové dráhy umožňuje Dostihový spolek a.s. i během dostihových dnů. U pokladen na závodišti je totiž stanice „konibusu“, který zájemce proveze o přestávkách mezi dostihy areálem závodiště. „I v tomto případě zajišťujeme průvodce, který pasažérům konibusu přiblíží historii světoznámého dostihu,“ dodává Skalický.

Legendární Velká pardubická slaví v letošním roce své 140. výročí. Koně musí v téměř sedm kilometru dlouhém dostihu překonat na jednatřicet překážek. Nejznámější je bezesporu Velký taxisův příkop, který koně překonávají pouze jednou za rok, právě ve Velké pardubické. Překážka, při níž musí kůň skočit až osm metrů do dálky, je pojmenována po princi Egonu Thurn-Taxisovi. On byl tím, kdo náročný skok už v počátcích Velké pardubické obhajoval. Zajímavou překážkou je i Irská lavice v podobě valu se šikmými hranami, kterou někteří koně překonávají jen s obtížemi.

Technické parametry všech překážek na dostihovém závodišti lze nalézt i s jejich fotografiemi na stránkách dostihového závodiště www.pardubice-racecourse.cz/prekazky.