NASH CRASH

– NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ, 25. 05. 2014 (syn) – Kateřina Nash se dvakrát poroučela k zemi, Vendula Kuntová padala jak přezrálá hruška, Jaroslav Kulhavý zahodil kolo do lesa, protože to byl poruchový krám, Ondřej Cink měl defekt už v prvním okruhu a musel začínat závod úplně zezadu … Čechům se Světový pohár na domácí trati vůbec nepovedl. Jediný Kryštof Bogar (ve sprintu) a juniorka Barbora Průdková potěšili šestým místem. Zářili jiní. Především Nino Schurter (SUI), který vyhrál v Novém Městě potřetí v řadě a Pauline Prévotová (FRA), která vyhrála SP poprvé v životě.

Kateřina Nash (CZE) padá z kola na vertikálním dropu.

Pauline Ferrand – Prévot (FRA) je krasavice. A dnes poprvé vyhrála Světový pohár. Jako pravověrná silničářka vítězství v terénu, podle svých slov, nečekala ani náhodou.

První z novoměstských víkendových klání Světového poháru v cyklistice, sprinterská disciplína Eliminator, končila v obrovském přívalovém dešti a krupobití. Finálovou jízdu mužů nechal stát starter v nelidských podmínkách na startu dobrých pět minut, nakonec se po boji s živly i soupeři stal vítězem Slovinec Miha Halzer. Čech Kryštof Bogar byl celkově šestý, druhý v malém finále. Překvapil už tím, že zajel pátý kvalifikační čas a vyhrál své osmifinále i čtvrtfinále. Mezi ženami byla nejrychlejší Švédka Alexandra Engen, loňská novoměstská vítězka Jenny Rissveds se musela spokojit jen s vítězstvím v malém finále, tedy celkově pátým místem. Tereza Huříková i Kteřina Nash (obě CZE) odjely závod jen na rozjetí před svojí hlavní nedělní disciplínou.

VÝSLEDKY:

Muži Sprint Eliminator Ženy Sprint Eliminator
1. HALZER (Slovin.) 1. ENGEN (Švéd.)
2. Federspiel (Rak.) 2. Stirnemann (Švýc.)
3. Van Der Ploeg (Austr.) 3. Böo Jacobsen (Nor.)
4. Mels (Bel.) 4. Mullens (Austr.)
5. Konwa (Pol.)
6. Bogar (CZE)
17. Nash (CZE)

19. Berková (CZE)
25. Seller (CZE) 26. Huříková (CZE)
28. Tvrdík (CZE) 27. Šulcová (CZE)

.

Vítěz sprintu Miha Halzer (SLO) na startu finále, kde si závodníky startér vychutnal a nechal je stát v dešti dobrých pět minut.

Slovinec vítězí v počasí, že bys vlastní tchýni nevyhnal ven.

Malé finále žen, zleva Lechner (ITA), Lanthier (CAN), Seitz (SUI) a Rissveds (SWE).

Kathrin Stirnemann (SUI) dojela ve finále druhá. Možná proto, že měla na řidítkách kameru.

Andreane Lanthier (CAN) a její soustředění před startem. Ve sprintu skončila celkově sedmá.

Anne Terpstra (NED) na trati čtvrtfinále, jež bylo pro ní konečnou.

Vítězka Alexandra Engen (SWE) dojíždí ve finále za tmy, kterou způsobila oblačnost, ze které se za chvíli spustí tropická bouře s krupobitím.

Na trati ve čtvrtfinále Kevin Miquel (FRA).

Marek Konwa (POL) (7) ještě stačil v popředí jedoucího Kryštofa Bogara (CZE) (5) v malém finále porazit.

Druhý den Světového poháru nabídl tři sobotní klání. V závodě juniorek si statečně vedla Češka Barbora Průdková, jež dojela na šestém místě. Zvítězila Nicole Koller před Sinou Frei (obě SUI). Průdková ztratila na vítěznou Švýcarku více než 4 minuty. V juniorech dokončili Češi Lehký s Rajchartem v první dvacítce (17., 18. místo). Zvítězil Dán Simon Andreassen. Roman Lehký přitom startoval až téměř ze závěru 120 členného startovního pole a byl nucen jet naplno celý závod, aby se dokázal probojovat až do zmiňované první dvacítky. Jak sám uvedl, je s výkonem maximálně spokojen. Dramatickou podívanou předvedly i ženy do 23 let. Vendula Kuntová měla smůlu už v prvním okruhu, když na divácky atraktivní pasáž BMX najížděla v samém závěru celého balíku. V dolní pasáži trefila kořen a z nehezky vyhlížejícího pádu se nakonec za pomoci pořadatelů oklepala a s velkou ztrátou pokračovala v závodě. V cíli z toho bylo 38. místo se ztrátou jednoho okruhu na vítěznou Margot Moschetti (FRA). Nejlepší z Češek byla třináctá Barbora Machulková.

VÝSLEDKY:

Juniorky Junioři Ženy do 23 let
1. KOLLER (SUI) 1. ANDREASSEN (DEN) 1. MOSCHETTI (FRA)
2. Frei (SUI) 2. Schwarzbauer (GER) 2. Belomoina (UKR)
3. Degn (DEN) 3. Vader (NED) 3. Rabensteiner (ITA)
6. Prudkova (CZE) 17. Lehký (CZE) 13. Machulková (CZE)
20. Czeczinkarová (CZE) 18. Rajchart (CZE) 38. Kuntová (CZE)
41. Březinová (CZE) 36. Srovnalík (CZE)

.

Juniorka Nicole Koller (SUI) projíždí s náskokem 1:35 min. vítězně cílem.

Vendula Kuntová (CZE) padá v úseku BMX …

… i když to s ní nevypadalo dobře, přesto za chvíli v závodě pokračovala.

Jenny Rissveds (SWE) (U23) na trati …

… a její zklamání z osmého místa v cíli.

Majlen Muller (GER) (U23) (24.)

Simon Andreassen (DEN) vítěz juniorů na trati, kde je samé mlíko a také skoro zázračně nikde žádný divák.

Yana Belomoina (UKR) (U23) (2.)

Lena Putz (GER) (U23) (12.)

Vendula Kuntová (CZE) (U23)

Junioři na trati.

Skvělý Martin Šonka předvedl v neděli divákům exhibici přímo nad stadionem.

Nedělní vyvrcholení programu Světového poháru, kdy závodila elita mužů i žen, bylo oslavou horské cyklistiky. K tratím dorazilo téměř 20 tisíc fanoušků a ti vytvořili nezapomenutelnou atmosféru. Jako předkrm se konal závod mužů do 23 let, v němž dominoval Nizozemec Van der Heijden. Čech Jan Vastl startoval v kategorii třiadvacítkářů vůbec poprvé a skončil na hezkém 17. místě. Je to ale český ústup z předních pozic, protože třeba v roce 2012 tu vyhrál Ondřej Cink. Ani ženy nedopadly výsledkově příliš dobře. Nejlepší z našich závodnic byla Kateřina Nash, která se ovšem nevyhnula dvěma pádům, přičemž ten na vertikálním dropu byl tím horším. S naraženou rukou pokračovala statečně dál, ale lépe než na 15. místo, s odstupem 7:33 minuty na vítěznou Francouzsku Prévotovou, to nestačilo. Tereza Huříková dokončila třicátá a vypadalo to, že je úplně bez formy. V průběhu závodu to s ní vypadalo podstatně hůře, ale jak ostatním docházely síly, propracovala se alespoň lehce vpřed. Elitní závod mužů čítal 150 startujících! Od startu se jelo neuvěřitelné tempo a již potřetí zasebou vyhrál Švýcar Nino Schurter. Češi před závodem vyhlašovali boje o stupně vítězů, ale byla to silná slova. Cink hned v prvním kole běžel s defektem daleko do servisní zóny a Kulhavý se bohužel pral více s technikou než se soupeři. Skoro to vypadá, že kola Specialized nebudou tou špičkou, za jakou se vydávají, protože není možné, aby už poněkolikáté Kulhavý dopadl jak sedlák u Chlumce kvůli technice. Kazachstánci dojeli s trochou nadsázky závod na Ukrajinách …. 24. místo Škarnitzla je skvělé vzhledem k jeho zlomené ruce, ze které mu sundali sádru těsně před závodem!

VÝSLEDKY:

Elita Muži Elita ženy Muži do 23 let
1. SCHURTER (SUI) 1. PRÉVOT (FRA) 1. VAN HEIJDEN (NED)
2. Tempier (FRA) 2. Pendrel (CAN) 2. Sarou (FRA)
3. Milatz (DEN) 3. Dahle (NOR) 3. Gaze (NZL)
24. Škarnitzl (CZE) 15. Nash (CZE) 17. Vastl (CZE)
27. Hynek (CZE) 30. Huříková (CZE) 34. Skalický (CZE)
38. Ulman (CZE) 37. Štěpánová (CZE) 49. Bogar (CZE)

.

Legenda Gunn-Rita Dahle (NOR) v objetí s druhou Kanaďankou Catharine Pendrel.

Vítězný Nino Schurter (SUI) dává bezprostředně v cíli rozhovory pro televizi.

Fabian Giger (SUI) (8.)

Ondřej Cink (CZE) v sekci Rubena.

Start Elity, vpředu se 7 Daniel McConnell (AUS) (4.), vlevo s 15 pozdější vítěz Schurter (SUI)

Emil Lindgren (SWE) (22.)

Alexander Gehbauer (AUT) (12.)

Nekonečný balík elitních jezdců při nájezdu do terénu.

Nino Schurter (SUI) vítězně v cíli.

Maminko, tatínku, vyhrála jsem! Pauline Prévotová bezprostředně po projetí cílem měla telefonát.

Yoshiki Yamada (U23)

Muži U23

Lea Davison (USA)

Fanoušci s trubkou hráli pořád. Na trubku.

HLASY V CÍLI:

Kateřina Nash (CZE): „Chyba se stane hrozně jednoduše. V inkriminovaném místě na vertikálním dropu se mi zaseklo přední kolo mezi šutry a jak jsem už přenášela váhu tělem dopředu, tak jsem šla myslím pěkně přes řidítka (široký úsměv s ledem na ruce). Tahle trať je technická a v tom napětí v jakém jedeme to jde ráz naráz. Je to vteřinka, najela jsem tam špatně. Měla jsem bohužel ještě jeden menší pád, už v prvním kole, který mě vyřadil z velmi dobré čelní pozice. Pokud chce člověk bojovat o vítězství, tak prostě tohle do závodu nemůže patřit, … ano to jsou rozhodující momenty závodu. Ruka mě sice bolela, ale brzy jsem se do závodu dostala a vůbec na bolest nemyslela a jela jsem zase naplno. Jo a chtěla bych poděkovat divákům za skvělý zážitek!“

Klikni pro loňskou reportáž z Nového Města.