ČEŠI ZVLÁDLI DOMÁCÍ GENERÁLKU PŘED OLYMPIÁDOU

– PRAHA, 19. 12. 2013 (her) – K poslednímu ostrému domácímu zápasu před Olympijskými hrami nastoupila česká reprezentace v rámci tradičního předvánočního Channel One Cupu, součásti seriálu Euro Hockey Tour. Zbylé dva turnajové zápasy odehrají naši v Soči, dějišti XXII. Olympiády.

Před slušně zaplněnou O2 arénou se potkaly celky z opačných pólů tabulky Euro Hockey Tour. Zatímco Finové celou sérii vedou, Češi se po dvou nepovedených turnajích krčí až na posledním místě.

V úvodu se českému týmu naskytla solidní výhoda dvou hráčů v poli navíc. Hned po půl minutě totiž hosté špatně vystřídali a v oslabení ještě navíc fauloval Sallinen. Naši ale více než minutu dlouhou přesilovku 5 na 3 proměnit nedokázali, když většinu střel finská obrana vytěsnila mimo prostor, který strážil brankář Koskinen. I v další fázi první třetiny byl český tým aktivní, Jakub Kovář v české brance příliš mnoho příležitostí řešit nemusel. Výjimkou byly dva pokusy Sallinena ze dvanácté minuty, se kterými si ale český brankář poradil.

Do druhé třetiny nastoupili finové dravěji. Na konci přesilové hry, kterou předělila přestávka, se do nadějné šance dostával Jormakka, ale Červenka situaci vyřešil, i když zákrokem, který by se jistě trestat dal.

Úvod druhého dějství nabízel i nadále atraktivní hokej. V mezikruží napřáhl k ráně Vondrka, ale jeho střelu vytěsnil Koskinen ramenem. Na druhé straně se zase zapotil Kovář, za jehož záda puk neprotlačil osamocený Huhtala. Skóre se tak měnilo až na sklonku třetiny. Petr Nedvěd si vybruslil zpoza brány a svojí typickou střelou zápěstím trefil mezírku nad levým ramenem Koskinena. Stal se tak mimo jiné nejstarším střelcem české reprezentace!

Do třetího dějství nastoupili Finové s úmyslem vyrovnat a před Kovářem to jen vřelo. Když navíc Nedvěd s Vondrkou nabídli seveřanům dvojnásobnou přesilovku, musel český brankář skutečně v brankovišti čarovat. Šanci Pesonena zlikvidoval tak, že finské křídlo kroutí hlavou možná ještě teď.

Čas neúprosně snižoval finské šance na vyrovnání. Dvě minuty před koncem si trenér Westerlund vzal oddechový čas a bílo modří odvolali brankáře. Do šancí se ale nedostávali ani v šesti. Naopak – rozhodnout mohli Vondrka i Novotný, ale prázdná finská brána jako by byla zakletá. Trefil se až Jaroslav Hlinka – kotouč po nerovném ledu přeskákal téměř celou ledovou plochu a skončil přesně uprostřed opuštěné Koskinenovy svatyně. Třináct sekund před koncem mohl ještě skóre vylepšit Jiří Šimánek, který od modré čáry najížděl sám na brankáře, ale finský obr v bráně jeho bekhendový blafák vystihl.

Čeští hokejisté i tak udělali svým fanouškům radost a po solidním výkonu porazili Finsko 2:0.

VÝSLEDEK:

ČESKO – FINSKO

2:0

(0:0, 1:0, 1:0)

 

Branky a nahrávky: 38. P. Nedvěd (Červenka), 60. J. Hlinka.

Česko: Jakub Kovář – T. Kaberle, Ševc, Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava – P. Nedvěd, J. Hlinka, Červenka – Sekáč, Jan Kovář, Vondrka – Vincour, Novotný, Šimánek – T. Nosek, Kousal, Buchtele.

Finsko: Koskinen – Nummelin, Salmela, Karalahti, Mäenpää, Jaakola, Jalasvaara, Ohtamaa – Puustinen, Hytönen, Pesonen – Jormakka, Koskiranta, Hartikainen – Donskoi, Kemppainen, Rajala – J. Sallinen, T. Sallinen, Huhtala.

Rozhodčí: Sjoqvist, Sergejev – Lazarev, Otmachov

Diváci: 13 096

Střely na branku: 39 – 35

_________________________________________________________________________________________

Finové občas museli mísit fotbal s hokejem, aby zabránili domácím hráčům ve vstřelení branky.

Jiří Šimánek prudkou střílenou přihrávku do odkryté brány neusměrnil.

V O2 Areně se sešlo výtečné publikum. Choreo z první třetiny budiž důkazem.

Za nebezpečnou finskou střelou se Kovář stihl jen ohlédnout. Jinak ale v bráně doslova čaroval a řekl si o nominaci na Olympijské hry.

Tomáš Kaberle se do reprezentace letos vrátil po třech a půl letech. Proti Finsku dokazoval, že ránu má pořád výbornou.

Petr Nedvěd se s protihráči nepáral. Když mu nějaký překážel v cestě, prostě ho „odložil“ stranou.

Během první přestávky došlo také k uvedení čtyř nových členů do Síně slávy českého hokeje.

Předseda návrhové komise Dominik Hašek (první zleva) a prezident hokejového svazu Tomáš Král (první zprava) představili nové členy Síně slávy českého hokeje (zleva): Bohumila Proška, Arnolda Kadlece, Bedřicha Ščerbana (všichni tři v kategorii hráči) a Josefa Dovalila (v kategorii funkcionáři)

Brankář Dominik Hašek s útočníkem Bohumilem Proškem jistě našel mnoho společných témat k hovoru.

V přesilovce v úvodu druhé třetiny se měl strážce České svatyně rozhodně co ohánět. Nepřekonal ho ale ani Pekka Jormakka…

… ani Teemu Hartikainen.

Česká výzbroj v plné pohotovosti.

Jakub Kovář brilantně vyřešil i šanci, v níž se ocitli Koskiranta s Hartikainenem. Přihlížející čeští hráči mu mohli jen poděkovat.

Roman Červenka byl v průběhu celého zápasu hodně aktivní, ale branku se mu vstřelit nepodařilo.

Petr Nedvěd i ve svých 42 letech patřil k nejlepším hráčům na ledě. Právě jeho branka se nakonec ukázala být jako vítězná.

Pomoc shůry nakonec nebyla potřeba, čeští hokejisté si vítězství vybojovali sami.

Jiří Novotný mohl za stavu 1:0 přidat pojistku. Ale tísněn třemi finskými beky nedokázal trefit prázdnou branku.