FAVORITKOU OBHÁJKYNĚ ORPHEE DES BLINS, POZOR NA TREZORA!

– PARDUBICE, 11. 10. 2013 (can, syn) – Na startovní listině figuruje jedenadvacet uchazečů o prvenství. Zahraničí je zastoupeno trojicí Irčanů, jeden startující reprezentuje Velkou Británii a jeden je ze Slovenska. Loňská suverénní vítězka ORPHEE DES  BLINS předvádí i letos skvělé výkony a bude jednoznačným favoritem dostihu. Největšími soupeři by jí měli být podle sázkařů a bookmakerů především trojnásobný vítěz Velké pardubické TIUMEN, jemuž ale letos nevěříme a vítěz čtyř kvalifikačních dostihů v posledních dvou letech TREZOR. Zajímavé obsazení mají i všechny rámcové dostihy. Jako černý kůň hlavního dostihu se nám jeví cizinec PEINTRE ABSTRAIT (IRE) či SHALIMAR FROMENTRO (FR).

Sobotní Rovinové dostihy (12. října) jsou tradičním předkrmem vrcholu dostihového sezony už od roku 1995. Letos nabízejí velmi kvalitní obsazení z České republiky i ze zahraničí. První ze sedmi dostihů, Amatérské proutěné překážky, startuje ve 12 hodin. Hlavním dostihem je Velká cena Pardubic na 2900 metrů pro tříleté a starší koně, ta odstartuje ve 14:30 hod. V rámci doprovodného programu diváci uvidí nejen tradiční dostih poníků, ale také dostih na ¼ míle, ve kterém změří své síly plnokrevníci s westernovými koňmi. Tento dostih se uskuteční krátce po půl jedné, mezi druhým a třetím dostihem. Ve 14:45 hod. je pak připravena vernisáž fotografií vítězů Velké pardubické za posledních 40 let, na kterou naváže křest knihy Petra Feldsteina „Tři jubilea Františka Vítka“. Koná se před tribunou D u tabule vítězů.

Slavnostní zahájení nedělního dostihového mítinku, na který míří i celá řada celebrit, je v 11 hodin. Státní hymnu zazpívá Helena Vondráčková, rodačka z nedalekých Slatiňan. První dostih startuje v 11:30 hodin, samotná Velká pardubická odstartuje v 16:30 hodin. Dotace hlavního dostihu je letos 5 000 000 korun.

VIZITKY NĚKTERÝCH FAVORITŮ PODLE NUMBERCZECH SPORTMAGAZINU:

BUDAPEST(IRE) – jeden z našich nejlepších steeplerů současnosti. Až do loňského roku startoval většinou v Itálii, v dostizích nejvyšších kategorií, kde dosáhl několika významných úspěchů. Vyhrál zde jeden dostih přes proutěné překážky a šestkrát zvítězil ve steeplechase. V roce 2010 byl druhý v Gran Premio Merano, o rok později třetí a loni pátý. Předloni byl o krk po tuhém boji druhý v Pardubicích ve Zlatém poháru za vítězným Rabbit Wellem, a loni v červenci zvítězil ve Velké mostecké steeplechase. Letos se zaměřil na Pardubice. V květnové kvalifikační Velké ceně města Pardubice byl třetí za Bremen Planem a Klausem, koncem července proběhl cílem šestý v klasické steeplechase, Poháru Josefa Váňi, a v srpnové kvalifikaci byl znovu třetí, za Trezorem a Brokerem. Žokej Josef Váňa mladší ve Velké startoval již pětkrát, dvakrát se umístil jako pátý v sedlech koní Juventus a Decent Fellow.

KASIM – v Pardubicích již dokázal dvakrát zvítězit ve čtyřkovém krosu, naposledy loni v srpnu. V říjnu byl šestý v Ceně Labe. Letos na úvod sezóny nedokončil dostih III. kategorie a v červnu se představil ve Zlatém poháru, kde podal výborný výkon, ale v závěru nestačil na třídovější soupeře a cílem proběhl jako šestý. Koncem června nedokončil kvalifikační dostih a v červenci v Lysé nad Labem zvítězil v Memoriálu Evy Palyzové. V srpnové kvalifikaci pak proběhl cílem jako čtvrtý za Trezorem, Brokerem a Budapestem. Žokej Marcel Novák startoval ve Velké již třikrát, zatím nezískal umístění.

ORPHEE DES BLINS(FR) – loni vyhrála v Pardubicích nejprve dva menší dostihy a v srpnové kvalifikaci byla třetí za Trezorem a Klausem. V říjnu pak zvítězila překvapivě ve velkém stylu suverénně Velkou pardubickou. Letos opět suverénně zvítězila nejprve v Červnové cross country Válečníka, kde snadno porazila krosové sprintery specialisty v čele se slovenským Cardamem a v srpnu potom zvítězila v Cross country Peruána na 5200 metrů. Bude patřit k největším favoritům. Žokej Jan Faltejsek ve Velké pardubické startoval sedmkrát, loni zvítězil s Orphee Des Blins, předtím se neumístil.

PEINTRE ABSTRAIT(IRE) – loni se specializoval na pardubické cross country. V polovině května zvítězil v dostihu IV. kategorie na 4500 metrů, potom byl čtvrtý a sedmý o kategorii výše. V říjnu vybojoval v Ceně Vltavy páté místo. Letos se zde již představil v Úvodní cross country Koroka a podal skvělý výkon, když bojoval v závěru dostihu s nejlepšími a získal v těsném doběhu čtvrté místo za Zarifem, Hipo Jape a Cherwickem. V květnové kvalifikaci proběhl cílem jako devátý a v srpnu byl třetí v dostihu IV. kategorie. Jezdec Lukáš Matuský ve Velké pardubické startuje poprvé.

TIUMEN(POL) – naše největší překážková hvězda posledních let, trojnásobný vítěz Velké pardubické z let 2009-2011. Loni startoval pouze dvakrát. V zářijovém kvalifikačním dostihu byl třetí za Roninem a Valldemosem a ve Velké pardubické pak opět třetí za Orphee Des Blins a Roninem. Letos se představil poprvé v červnové kvalifikaci, kde byl druhý za Trezorem a v srpnové kvalifikaci pak po chybě na Velkém anglickém skoku dostih nedokončil. Bude se pokoušet o čtvrté vítězství a vyrovnání rekordu legendárního Železníka. Žokej Josef Váňa je rekordmanem dostihu, startoval již 26x, osmkrát zvítězil, nejprve čtyřikrát v sedle Železníka, potom s Vronskym a třikrát s dnešním partnerem Tiumenem. Třikrát byl druhý s Paramonem, Retrieverem a Juventusem, čtyřikrát třetí s Kedonem, Decent Fellow, Juventusem a Tiumenem a dvakrát čtvrtý s Matia Mou a Kedonem.

TREZOR(POL) – v roce 2010 byl druhý v Ceně Labe a další sezónu se věnoval především startům v zahraničí, kde byl v Meranu dvakrát druhý a ve Francii čtvrtý. Poté nedokončil Velkou pardubickou. Loni zářil ve spojení s anglickým žokejem Liamem Treadwellem a spolu zvítězil ve dvou kvalifikačních dostizích. Ve Velké pardubické pak patřili k favoritům, ale skončili stejně jako většina v průběhu dostihu aktivních v poli poražených a cílem proběhli na osmém pořadí. Letos startoval dvakrát, v červnu zvítězil v kvalifikačním Memoriálu majora Miloše Svobody před Tiumenem a Tomis a koncem srpna vyhrál další kvalifikační dostih před Brokerem a Budapestem. Žokej Josef Bartoš ve Velké pardubické startoval desetkrát, dvakrát zvítězil s Decent Fellow a Sixteen, třikrát byl druhý, jednou s Decent Fellow a dvakrát se Sixteen a jednou byl se Sixteen třetí.

PÁTEČNÍ KURZY NA VÍTĚZSTVÍ:

1 CANTRIDARA(SLO) 100
2 STATUS QUO 100
3 TOMIS 50
4 AL JAZ 20
5 BUDAPEST(IRE) 10
6 TIUMEN(POL) 4
7 TROPIC DE BRION(FR) 25
8 KLAUS(POL) 10
9 ORPHEE DES BLINS(FR) 2,5
10 SPERANZA 100
11 PEINTRE ABSTRAIT(IRE) 50
12 MOUNT SION(IRE) 13
13 FRENEYS WELL(GB) 25
14 KASIM 50
15 ZEST FOR LIFE(IRE) 20
16 BODYGUARD(POL) 100
17 SHALIMAR FROMENTRO(FR) 12
18 BROKER(GER) 0
19 SESLOST 100
20 NIKAS 25
21 TREZOR(POL) 3,5

.

TIP SPORTMAGAZINU: Trezor – Orphee Des Blins – Al Jaz – Tiumen – Shalimar Fromentro – Peintre Abstrait – Kasim – Klaus