HRADEČTÍ HOŠI ODJELI DOMŮ S PRÁZDNOU

– PRAHA, 12. 03. 2015 (her) – Chtějí-li hradečtí pomýšlet na postup do semifinále, musí v domácích zápasech pořádně zabrat. Z venku, tedy z Prahy, si totiž vezou nepříznivý stav 0:2 na zápasy. Po úvodní jasné porážce 3:0 sice Spartu tentokrát řádně potrápili, ale na vítězství to stále bylo málo.

Sparta začala utkání pěkně od podlahy a hned v úvodních sekundách hry zkoušel pozornost hradeckého Kacetla Kumstát. Hostující brankář byl ale pozorný. Ve čtvrté minutě už měla většina hradeckých fanoušků ruce nad hlavou, ale výkřik GÓL jim odumřel na rtech, když proti Červeného kličce výborně zasáhl domácí gólman Novotný.

Ve 14. minutě se na ledě strhla mela, rozhodčí si z klubka vytáhli hostující Čápa a Kudrnu, sparťana Piskáčka, poslali je všechny na chvilku vychladnout na trestnou lavici a domácí hráli první přesilovou hru. Během ní Buchtele krásným švihem vymetl horní růžek Kacetlovy branky, zchladil si tak žáhu, že v předcházejícím souboji s Čápem hrál druhé housle a poslal Spartu do vedení.

I druhou třetinu začali lépe domácí, tlačili hradecké k jejich vlastní brance, ale paradoxně to byli právě oni sami, kteří inkasovali. Pospíšil krásně našel před brankou volného Kudrnu, který se nemýlil a srovnal na 1:1. Zároveň odstartoval diváci nesmírně zajímavou čtyřminutovku. Hosté totiž jako by nejdřív příliš dlouho oslavovali fakt, že se jim podařilo odčarovat domácího brankáře Novotného. Po jejich faulu a signalizované výhodě šestice sparťanů zakouzlila v útočném pásmu a Juraj Mikuš od modré prostřelil Kacetla.

Po hákování Formana si první přesilovku zahráli také hosté a také oni ji využili. Nejdřív sice Mertl jen orazítkoval pukem jednoho ze soupeřů, ale střela Kudrny už si cestu za záda Novotného našla a bylo opět srovnáno. A aby toho pro domácí nebylo málo, hned 17 sekund po vyrovnání šikovně tečoval Pláňkovo nahození Kukumberg a Hradec poprvé v sérii vedl.

Vášně dostupovaly vrcholu, když se v pěstním souboji postavili proti sobě Barinka a Valcourt. Oba odešli na trestnou lavici s trestem 2+2 minuty za hrubost, sparťan Barinka navíc i o nějaký ten mililitr krve lehčí. Ve zbytku druhého dějství nejdřív Sparta přežila dvojnásobné oslabení a pak se tlačila za vyrovnáním, ale marně. Do sítě Kacetla neprošla ani pěkná rána Pecha.

Kdo z hradeckých fandů doufal, že v třetí třetině hosté udrží náskok, byl velmi brzy zklamán. Už po půl minutě si za nedovolené bránění šel odpočinout Vydarený a po dalších 31 sekundách propálil junior Réway všechno, co mu stálo v cestě a stav byl opět vyrovnaný. Na nervy domácích fandů potom zabrnkala brankářská rošáda – v padesáté minutě z ničeho nic odjel na střídačku Novotný a jeho místo zaujal Janus. Novotný se za pět minut vrátil, ale mezitím stihl kapitán Rolinek střelou příklepem opět zvrátit stav na stranu Sparty.

Drama mohlo přinést vyloučení Mikuše v čase 58:12. Hosté relativně dlouho váhali s odvoláním Kacetla, nicméně když už se odhodlali, přišla jen necelé dvě vteřiny před koncem pojistka do prázdné brány od sparťanského Buchteleho.

Sparta zvítězila 5:3, na zápasy vede 2:0 a do Hradce se jí pojede radostně.

VÝSLEDEK: 2. ČTVRTFINÁLE

SPARTA PRAHA – MOUNTFIELD HRADEC KRÁLOVÉ

5:3

(1:0, 1:3, 3:0)

 

Branky a nahrávky: 15. Buchtele (Réway), 26. Mikuš (Hlinka, Vondrka), 42. Réway (Polášek), 55. Rolinek (Přibyl, Pilař), 60. Buchtele (Hlinka) – 25. Kudrna (Pospíšil), 28. Kudrna (Vydarený, Šimánek), 28. Kukumberg (Pláněk)

HC Sparta Praha: Novotný (50.-55. Janus) – Ďaloga, Mikuš, Pilař (A), Polášek, Piskáček, Barinka, Eminger – Kumstát, Pech, Rolinek (C) – Réway, Hlinka (A), Buchtele – Sabolič, Cingel, Vondrka – Forman, Přibyl, Dvořáček – Černoch. Trenér: Josef Jandač

Mountfield HK: Kacetl (Kantor) – Dietz, Vydarený (A), Čáp, Jank, Pláněk, Vašíček, Piegl – Kudrna, Mertl, Šimánek (C) – Dej, Knotek, Pospíšil – Valcourt, Kukumberg (A), Červený – Vantuch, Tvrdík, Kopta. Trenér: Peter Draisaitl

Rozhodčí: Pešina, Fraňo – Gebauer, Lederer

Diváci: 7638

Střely na branku: 32 – 29

Vyhraná buly (%): 53 – 47

Hity: 29 – 17

_________________________________________________________________________________________

 

NA ZÁPASY
SPARTA PRAHA 2:0 HRADEC KRÁLOVÉ

Soustředění je důležité, jak naznačuje tvář Jana Buchteleho.

Lukáš Pech hned v první minutě přihrával do dobré příležitosti, ale po akci zůstal ležet v rohu a ze hřiště odjel v doprovodu spoluhráčů a lékaře.

Tomáš Knotek hýřil energií, tlačil se před bránu, ale gól si nepřipsal.

To jeho spoluhráč Jaroslav Kudrna dal hned dva, ale ani to Hradci nepomohlo.

Jako smutný herec na scéně vypadal hradecký gólman Kacetl, když Sparta opět strhla vedení na svoji stranu.

V následné šanci ještě Rudolf Červený minul to, co se skoro ani minout nedá, ale zanedlouho skórovali hosté z jiné akce, takže ho chyba ani tolik mrzet nemusela.

A když pak Kukumberg přidal za 17 sekund třetí branku Hradce, nadšení neznalo mezí. Do vedení šli hosté poprvé v celé sérii.

Zápas se rozhodně nehrál v rukavičkách, v pěstním souboji měl chvíli převahu Valcourt, chvíli Barinka, ale nakonec si od rozhodčího oba vyslechli trest 2+2 a odjeli posedět na trestnou lavici.

Hradec se ve třetí třetině nechtěl nechat zaskočit vedoucí brankou Rolinka a před Novotným bylo chvílemi hodně hutné ovzduší.

Sparta ale všechny nebezpečné akce pohlídala a v oslabení sama do prázdné branky pojistila vítězství.