WELŠAN DONALDSON VYHRÁL KŘIŠŤÁLOVÝ GIGAFALUS!

– VYSOKÝ ÚJEZD, 21. – 24. 08. 2014 (can, syn) – Na hřišti Albatross se odehrává absolutní vrchol domácí golfové sezony. V hlavní soutěži turnaje European Tour se představí 9 Čechů. Mezi 7 profesionály jsou: Stanislav Matuš, Lukáš Tintěra, Petr Gál, Marek Nový, Aleš Kořínek, Daniel Suchan a Adam Rajmont. Jako amatérští hráči budou startovat aktuální český šampion Vítek Novák a Petr Dědek jun.

Hlavní cena pro vítěze Czech Masters 2014. Finanční ohodnocení ve výši téměř 167 tisíc Euro je už jen takovou malou třešničkou na dortu vítěze. Tedy třešničkou na kontě vítěze.

Marek Nový (CZE)

Mezi startujícími hráči je i bývalá světová tenisová jednička a vítěz olympiády v Sydney, Rus Jevgenij Kafelnikov! Ač je jedním z lepších hráčů golfu z řad bývalých sportovců, kteří se po kariéře vrhli na golf, nemá příliš šancí na slušný výsledek. Připomeňme třeba Romana Šebrleho, který by se rád dostal mezi profesionály, ale realita je příliš tvrdá.

Jevgenij Kafelnikov (RUS)

Hřiště na Albatrossu je ve skvělé kondici. Francouz Grégory Bourdy si jej vyzkoušel již v pondělí a byl unešen rychlostí a kvalitou greenů. Podle jeho slov, jsou prakticky nejlepší na celé ET.

Mezi největší hvězdy turnaje, jež se postaví poprvé na odpaliště ve čtvrtek ráno, patří Milkha Singh (IND) – 185., Levet (FRA) – 221., GALLACHER (SCO) – 9., Colsaerts (BEL) – 111., DONALDSON (WAL) – 6., Lawrie (SCO) – 118., Wiesberger (AUT) – 35., Luiten (NED) – 17. Dyson (ENG) – 34. Za pomlčkou je současné postavení v aktuálním žebříčku EUROPEAN TOUR RACE TO DUBAI, velkým písmem hráči první desítky. Welšan Jamie Donaldson je zároveň nejvýše postaveným hráčem ve světovém žebříčku – 29.

Czech Masters se hraje stejným systémem, který diváci znají třeba z PGA Tour. Ve čtvrtek a v pátek první dvě kola, která určí tzv. cut, po němž do finálových kol v sobotu a v neděli postoupí prvních plus mínus 80 hráčů. Hřiště na Albatrossu má PAR 72 a délku 6689 m.

Z pohledu hráče po dopadu první rány u fervejového bunkeru. Výtečně členitá, i když velmi úzká fairway osmičky. V pozadí odpaliště trojky a vpravo dole schovaná za stromy jedna z nejhezčích jamek na hřišti, čtyřka.

Felipe Aguilar (ARG) je hráčem, který dokázal v letošním roce zahrát na hřišti s parem 72 nejnižší vítězný výsledek ze všech. Stalo se tak na The Championship at Laguna National se skóre (-22).

1. KOLO | 21. 08. 2014:

První tee time v sedm hodin ráno byl posunut kvůli bouřce. Vždy, když se nad hřištěm objeví blesky, musí se okamžitě golfová hra přerušit, protože železné hole fungují jako stoprocentní hromosvody. A uškvařit golfistu přímo na ferveji by nebylo dobrou vizitkou pro naše pořadatele … V neuvěřitelně našlapané startovní listině, která čítá 156 jmen, se hraje mimo jiné i o závěrečnou nominaci do evropského týmu pro Ryder Cup.

Velmi dobře se po celé kolo drželi především Španěl Colomo a Brit Ferrie, kteří byli dlouho na (-5), ale oba dokončili s (-3) resp. (-4). Především Ferrie famózně začal, když na prvních šesti jamkách zahrál birdie! Vede ale největší favorit turnaje Welšan Donaldson s (-6), když na nejtěžší jamce na hřišti, sedmnáctce, zahrál birdie a to mu pomohlo k samostatnému prvnímu místu průběžně. Češi propadli a k zítřejšímu cutu mají poměrně daleko. Nejlepší z nich Lukáš Tintěra hraje (+3), což je devět úderů za Donaldsonem a dělí se až o 117. místo. A to přitom dnes ani jednou neskóroval … Špatně je na tom i Belgičan Colsaerts (+4), vítěz dvou turnajů ET, ale u něj se dá očekávat, že zabere a divákům ukáže, že golf hrát umí. Je ale pravdou, že letos výkonnostně tápe. Jevgenij Kafelnikov (RUS) nezahrál jediné birdie a s (+9) je na úplném chvostu. První z Američanů je John Hahn (-4) na děleném třetím místě.

Na dvanácté jamce se pálí do kopce.

Soren Kjeldsen (DEN) po prvním dnu (-4) a dělené třetí místo. Černý kůň turnaje.

2. KOLO | 22. 08. 2014:

Nikdo z českých hráčů neprošel cutem. Ten se zastavil na paru a čísle 84 golfistů. Nejlepší Stanislav Matuš zaostal za postupem do dvou finálových víkendových kol o dvě rány. Dnes ovšem zahrál velmi dobrých (-2). Stále vede Jamie Donaldson, dnes už s celkovým skore (-9). Druhý Francouz Bourdy ztrácí jednu ránu. Z favoritů už o víkendu nehrají Wiesberger (AUT), Dyson (ENG), Levet (FRA) a domů jedou i oba Rusové Kafelnikov a Pavlov.

Nicolas Colsaersts (BEL) přihrává z bunkeru na sedmnácté jamce na green.

Švéd Oskar Stark míří na odpaliště a pohrává si s míčkem.

Indický hráč s podivným jménem. S. S. P. Chowrasia na odpališti šestky.

Petr Gal (CZE) skončil s výsledkem (+15) na 151. místě.

Angličan Simon Dyson neprošel cutem. Patřil mezi spolufavority turnaje.

Nejlepší z puttérů Danny Willett (ENG) dobrý i z fairwaye.

Chris Hanson nezvládl krátkou přihrávku do greenu sedmnáctky z těžkého roughu. Po švihu zůstal míček v trávě a neodletěl. Bylo z toho double bogey.

3. KOLO | 23. 08. 2014:

K výbornému výkonu se vyhecovali dva borci, kteří šli ve stejné flightu, Welšan Dredge a Dán Kjeldsen. Divácky lehce opomíjení, ale o to krásnější golf hrající. Vynikající hrou, kdy Dredge zatím zahrál za tři kola jediné bogey, se dostal do čela celkového pořadí s (-12). V průběhu dne tlačil na pilu Američan Lipsky, ale pokazil lehké dohrávky na greenu 16. i 17. a s (-7) tak bude číhat kousek za čelem pořadí. Donaldson (WAL) a Kjeldsen mají shodně (-10). Ve finálovém nedělním kole půjdou tito tři borci spolu a budou tak uzavírat pole startujících golfistů na Czech Masters.

Porteous (ENG) na čtyřce poslal dlouhý drive mimo fervej a druhou ranou hrál do greenu přes fervejový bunker.

Soren Kjeldsen (DEN)

Skvělá přihrávka z písku na čtyřce pro vedoucího Bradleye Dredge (WAL). I po této nepříjemnosti, zahrál do paru.

Kedy musí umět chodit i po vodě. A těžký chleba má.

Američan John Hahn patuje na čtyřce v paru.

Angličan Lee Slattery zahrál na šestce druhou ránu milimetr od jamky a míček ani přes silný vítr do jamky nechtěl spadnout.

Kedy vytahuje prapor a Slattery pořád ještě hypnotizuje míček. Eagle to ale nebyl.

Práce u leaderboardu je zodpovědná a dlouhá.

Švéd Rikard Karlberg se nejdelšími odpaly tlačí do čela pořadí.

Radost Dána Kjeldsena na tříparové šestnáctce ze zachráněného paru, když drive nechal hodně krátký a míček skončil daleko před greenem.

Na odpališti dlouhé čtyřparové jedenáctky.

Vysoké roughy nekompromisně prověřily všechny chybné rány.

Závěrečná dohrávka třetího dne na osmnáctce.

Dredge se v tuto chvíli dostává do čela celkového pořadí. Tady drivuje na čtrnáctce.

Donaldson podepisuje míček malé fanynce po odehrání třetího sobotního kola.

Kjeldsenova druhá rána na green osmnáctky.

Slattery (ENG), bunker shot na čtyřce.

Peter Hedblom (SWE), dnes (+1)

Jamie Donaldson (WAL) při druhé ráně na pětce.

Ve statistikách obtížnosti jednotlivých jamek na Albatrossu za celé Czech Masters 2014 je nejtěžší současně čtyřparová osmička a sedmnáctka. Obě mají průměr 4,33 ran. Nejlehčí je pětiparová dvanáctka. Bylo na ní zahráno 11 eaglů. Jeden jediný borec, Sihvan Kim (KOR), zahrál ve druhém kole eagle na těžké čtyřparové čtyřce (záběr je na její odpaliště)!

Dredge s Kjeldsenem v jednom flightu.

Závěrečná dohrávka na osmnáctém greenu.

Soren Kjeldsen (DEN)

Pětka se hraje do kopce a na golfisty čekají čtyři písečné pasti.

4. KOLO | 24. 08. 2014:

Jamie Donaldson vyhrál Czech Masters! O dvě rány vedoucí Bradley Dredge neudržel vedení a zejména vodou na předposlední jamce finálového kola se sám sesadil z trůnu. Donaldson začal v neděli drtivě. Na prvních třech jamkách birdie a prakticky tím umlčel všechny svoje soupeře. Naprosto propadl Francouz Grégory Bourdy. Zahrál (+6) a propadl se z čela na dělené 23 místo. Na pětiparové desítce zahrál devět ran. Skvělou konzistentní hrou po všechny čtyři kola vybojoval třetí místo Jihoafričan Merrick Bremner, který svedl bitvu s Norem Kjeldsenem až v úplném závěru. Nejprve na sedmnáctce neproměnil pat na par a poté musel zabojovat skvělou ranou do greenu osmnáctky a vybojovat birdie a tím i dělené třetí místo s Dánem. Bremner hraje jihoafrickou Tour a nemá kartu na ET. Do hlavní soutěže se dostal až na přímluvu ředitele turnaje, za kterým sám jako neznámý hráč došel. Třetí místo je tak jeho životní výhrou. Výtečný výsledek uhrál nejlepší z amatérů Garrick Porteous (ENG) jež skončil na děleném 9. místě! Donaldson si zajistil dostatečný celkový výdělek v ET, aby byl nominován přímo do evropského týmu Ryder Cupu 2014.

VÝSLEDKY:

Pořadí Jméno Score 1. kolo 2. kolo 3. kolo 4. kolo Rány celk.
1 DONALDSON, Jamie WAL -14 66 69 71 68 274
2 DREDGE, Bradley WAL -12 68 70 66 72 276
T3 BREMNER, Merrick RSA -11 70 68 70 69 277
T3 KJELDSEN, Soren DEN -11 68 70 68 71 277
T5 FLEETWOOD, Tommy ENG -8 72 65 73 70 280
T5 PEPPERELL, Eddie ENG -8 70 72 71 67 280
T7 GALLACHER, Stephen SCO -7 70 67 71 73 281
T7 WALKER, Sam ENG -7 69 71 70 71 281
T9 HEATH, James ENG -6 73 70 71 68 282
T9 HEDBLOM, Peter SWE -6 70 68 73 71 282
T9 JAMIESON, Scott SCO -6 71 73 74 64 282
T9 PORTEOUS, Garrick (A) ENG -6 70 67 72 73 282

Donaldsonova radost bezprostředně po proměnění posledního puttu.

Donaldson s unikátní, 24 kg vážící trofejí za vítězství. V žebříčku ET se Welšan posunul na 4. místo.

Španěl Colomo (-5), dělené třinácté místo, chycen fervejovým bunkerem.

Fleetwood (ENG) vybojoval celkové páté místo.

Začalo pršet. Těžké podmínky čtvrtého kola doplnil velmi silný vítr. Merrick Bremner (RSA) hledá pohledem svého kadyho.

Grégory Bourdy (FRA) a psí podmínky.

Před finálovým kolem nejlepší puttér ze všech (průměr 1,581 puttů na jamku), Danny Willett (ENG).

Občas bylo mezi větrem a deštěm hezky.

Sullivan (ENG) ztracen v obří písečné pasti.

Kjeldsen pálí do greenu po první ráně na pětce, kterou dostal až přes horizont.

Ind Chovrasia si zkazil celkový výsledek až na třetí a čtvrté jamce posledního dne. Alespoň 39. místo zachránil zahráním birdie na osmnácté jamce.

Javier Colomo (ESP) jako vášnivý čtenář greenu.

Donaldson značí tužkou svůj nový míček.

Kjeldsen (DEN) kazí na tříparové šestnáctce a v tomto okamžiku se zahraným bogey odepsal z boje o vítězství. Neměl takové štěstí jako v sobotu, kdy par zachránil.

Bremner (RSA) na cestě ke greenu sedmičky.

VEDENÍ V PRŮBĚHU FINÁLOVÉHO KOLA:

V závorce je uvedeno skóre, se kterým hráči začínali finálové kolo. Tučně a zlatě je vedení v průběhu finálového kola. Dole je porovnání Scotta Jamiesona, který zahrál rekordní kolo (-8).

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.
DONALDSON (-10) X -11 -12 -13 -12 -12 -13 -13 -13 -13 X -14 -14 -15 -15 -15 -15 -15 -14 -14
DREDGE (-12) X -12 -12 -11 -11 -11 -11 -11 -11 -11 X -11 -11 -12 -12 -13 -13 -13 -12 -12
BREMNER (-8) X -8 -8 -9 -9 -10 -11 -10 -10 -11 X -11 -11 -11 -11 -11 -11 -11 -10 -11
KJELDSEN (-10) X -10 -11 -12 -12 -13 -13 -14 -13 -12 X -12 -11 -12 -12 -12 -12 -11 -11 -11
JAMIESON (+2) X +2 +1 0 0 0 0 0 0 -1 X -2 -2 -3 -4 -4 -5 -6 -6 -6

Tohle je totální konec pro Lundberga (SWE). Míč poslal na poslední jamce turnaje do vodní překážky (leží vlevo dole) a zahrál 7 na čtyřparu. V té chvíli bojoval o první desítku, nakonec skončil dělený třicátý.

Tak málo chybělo Kjeldsenovi (DEN) ke druhému místu a k proměnění birdie na osmnáctce.

Výborná práce obou. Kjeldsenův kedy gratuluje Sorenovi ke skvělému výsledku.

Bradley Dredge poslal první ránu na čtyřparové šestce skoro až na green. Teď přihrává druhou z bunkeru na prapor.

Prekérní situace Garricka Porteouse (ENG) na trojce. Míč zahrál do kabelů, daleko vedle greenu a právě se běží podívat kam bude naslepo hrát.  I přes tuto nepříjemnost zachránil par!

Největší bomber finálového pelotonu golfistů Rikard Karlberg (SWE). Průměrný drive 287 metrů.

Stephen Gallacher (SCO) na greenu trojky, vpravo Bourdy (FRA).

Kjeldsen na greenu.

JB Hansen (DEN)

Důležitý moment finálového kola. Donaldson zahrál na čtyřce dlouhý drive, ale do lesa. Teď zkoumá jak mu leží míč …

… a zjišťuje, že ho bude moci zahrát jen na fervej …

… protože atakovat z téhle pozice green, bylo zhola nemožné. Nad holí letí čepička ze žaludu …

… a nakonec z toho bylo alespoň bogey.

Matthew Baldwin (ENG)

Jedenáctka je zalomená ostře doleva a často se končí v roughu.

Donaldson králem na Czech Masters. V aktuálně vydaném světovém žebříčku se Jamie posunul o dvě místa nahoru na 27. příčku. Hned za Thomase Bjorna z Dánska. Vede Rory McIlroy, Tiger Woods je 12.

Ano, hlavní cenu pro vítěze unese jen kulturista. Jamie Donaldson právě zmizel na tiskové konferenci a cenu za ním nese jeden z pořadatelů.

Greenkeeper musel po závěrečném ceremoniálu spáchat rituální sebevraždu. Tolik lidí, kteří nemají co dělat na pečlivě měsíce piplaném jamkovišti osmnáctky, nikdy trávník nedupalo. Nejhorší byly negolfové boty a kecky se vzorkem … Vítězný Jamie Donaldson mizí pronásledován davem.