PRAGA NADĚLALA ZE SPARŤANŮ MOŠT

– PRAHA, 03. 05. 2014 (can) – Nejdůležitější zápas základní části je minulostí. Ve dvanáctém kole porazila Praga Spartu a vevodí tak rugbyové extralize. Po zbytečných chybách domácí nejprve inkasovali dvě laciné pětky. Velký obrat ve výsledku i projevu hry odstartoval proměněný trestný kop Čížka. Chvíli na to se prohnala Praga jako uragán až do brankoviště, pokládal Jung. Na začátku druhého poločasu dali pětku výborně hrající Fuchs a Boháč. Pak zasáhl sudí Vandecauter, rozdal dvě žluté Pragovákům a nechal tak útočit Spartu. Leč útok hostí byl bezzubý. Nedokázali bodovat proti oslabenému soupeři. V případě vyloučeného Roberta Vovese, šlo o výhodu, která se zužitkovat prostě musí. Bez toho se vyhrávat nedá.

Forst kravaty umí. Pávovi také jednu uvázal.

Karel Jung předvedl v zápase pohledný průnik, kdy odhazoval Sparťany kolem sebe jako párátka. Škoda jen, že jeho akci chyběla přihrávka než ho zastavil Brabec a Sulamanidze. I tak se mu dostalo zaslouženého potlesku.

Petr Kalina se chytl za hlavu a strašně křičel, protože ho příšerně bolela noha. Pragovácký masér Jan Čermák vylovil z brašny mrazící sprej a ihned léčil. Když se oblaka spreje rozplynula, odmítl Kalina nosítka a ze hřiště odkulhal. Pravý rugbista!

Mošt ze Sparťanů. Frank s Backou lisují Štanderu, Hrušku, Páva a Chmelíka.

VÝSLEDEK:

RC PRAGA PRAHA – RC SPARTA PRAHA

29:12

(10:12)

4

Položení

2

3

Kopy po pětce

1

1

Trestné kopy

0

0

Dropgóly

0

2

Žluté karty

0

0

Červené karty

0

.

Body: 25. Čížek (3), 29. Jung (5), 30. Čížek (2), 42. F. Fuchs (5), 43. Čížek (2), 47. Boháč (5), 48. Čížek (2), 76. Žalud (5) – 16. Benda (5), 22. Sulamanidze (5), 22. Brabec (2)

Praga: Kalina, M. Novák, Matras, Holovský, Voves, Backa, Frank, Boháč, Syrový, Čížek, Forst, Žalud, Hodan, F. Fuchs, K. Jung. (Zelenka, J. Jung, Kulhánek, Iakobidze, D. Novák, Louda, J. Fuchs)

Trenér Krützner

Sparta: Skall, Zachariáš, Benda, Cynk, Tlapák, Hruška, Chmelík, Loutocký, Pailodze, Brabec, Černý, Toia, Sulamanidze, Šelepa, Jindra. (Palm, Rezek, Barcal, Štandera, Pytela, Páv)

Trenér Vokrouhlík

Rozhodčí: Vandecauter (BEL) – Heřman – Vítek

Sudí Vandecauter upozorňoval domácí za chyby tak dlouho, až mu z kapsičky vyskočila žlutá karta po průniku Vovese sparťanským rojem.

Belgický sudí Vandecauter.

Práce na noze Petra Kaliny. Už nekřičí, je to lepší. Zlomené to není. Do konce utkání ještě trochu zbývá, Čermák čaruje, aby Kalina odešel po svých.

Luboš Jindra v problémech. Jung nadehnal Sparťana Jakubovi Žaludovi, který ho v zápětí zastavil v postupu vpřed.

Antonín Brabec domlouval o poločase spoluhráčům marně. Lepšího výkonu se nedočkal. Na konci zápasu prohlásil, že běhají jako by byli o 20 let starší než on.

Jakub Žalud položil v 76. minutě výstavní pětku. Akce se rodila u Karla Junga, který po tvrdém souboji přihrál na rozeběhnutého Filipa Fuchse. Fuchs stíhaný Lubošem Jindrou přesně přenechal Žaludovi, který za potlesku diváků hladce skóroval.

Radost na lavičce Pragy po závěrečném hvizdu.

Týmy Pragy a Sparty po vysočanském derby. Sparta s sebou nepřivezla pohár, zřejmě nečekali prohru. Do zástavy dali Pragovákům bandasku na mléko.

HLASY PO UTKÁNÍ:

Robert Voves: „Ta žlutá byla trošku přísnější, už od začátku to tak rozhodčí pískal na obě strany. Říkal, že poslední, kdo udělá chybu, už to bude za žlutou kartu. Čehož jsem se měl údajně dopustit já, což jsem asi z větší části neudělal, ale rozhodčí to posoudil, jak to posoudil. Takže bohužel ta žlutá tam byla, nicméně kluci to chytli a drželi to těch deset minut. Fakt válčili, jako bych tam byl taky. Takže spokojenost. Poměrně dost jsme je napadali. Vybíhali jsme na jejich míče a nenechali jsme je rozeběhnout. Veděli jsme, že mají silnou třetí řadu. V útoku mají taky šikovný kluky, takže my jsme se zaměřili na to v obraně vybíhat rychle a nenechat jim prostor. To byl hlavní cíl a podle toho hra vypadala. Bylo by fajn, kdyby se v play off setkali dva kluby z Vysočan. Určitě ještě oba týmy posílíme a zkusíme vylepšit neodstatky, pořád je v čem se zlepšovat. Z obou stran je tam velká práce a půjde se do toho od nuly.

Karel Jung: „Výsledek je týmová práce, to není jenom o mě. Kluci mě podporují a to je pro mě nejdůležitější. A my se plně soustředíme, aby jsme šli z prvního místa do play-off, to je náš cíl pro jaro. Byl tu nový rozhodčí. Nevím, proč to pískal právě belgický rozhodčí. Bylo to na můj vkus úzkostilvé. Bylo hodně trastňáků na obě strany. Určitě rozhodla větší vůle po vítězství a myslím si, že i domácí prostředí, protože tady se těžko soupeřům vyhrává. Když jsme hráli o jednoho míň, zvlášť, když jde o takového chlapa jako je Robert Voves, dvoumetrový 115 kilový chlap, je logické, že to někde musí být znát. A myslím, že jsme se toho zhostili docela dobře. Těch čtrnáct kluků makalo i za toho patnáctého a klobouk dolů.“

Lukáš Černý: „My jsme si v šatně řekli, že nastoupíme od začátku do zápasu, protože Pragovka se s námi tahá o první místo a věděli jsme, že to bude těžký soupeř. Bohužel byli v určitých sekvencích lepší a to rozhodlo. Byli jsme všude druzí. Oni lépe čistili. My jsme udělali hodně chyb, nepodrželi jsme se jako tým. I já osobně jsem udělal hodně chyb. Rozhodčí byl nový, takže trošku jiný styl, ale já bych neřekl, že pískal špatně. My nejsme v čeké lize na takovéhle pískání zvyklí. Byl to hodně emotivní zápas, přece jen šlo o první místo. Bob (pozn. red.: Robert Voves) je kapitán národního mužstva a strašně zkušenej hráč a určitě jsme mohli lépe využít chyby, že se nechal vyloučit, ale neyužili jsme. Pragovka to dobře rozehrála a hráli lépe, je to sport. Teprve v play off se ukáže. Je to o jednom zápase, nemusí nám to vyjít, ale určitě by bylo hezké se potkat ve finále. Musíme co nejvéce společně trénovat a poctivě se na to připravit. Pokud má tým natrénovano je jedno, kde hrajete.“