BRIT TIM VAUX SI ŠEL PRO POHÁR S KLIDEM ANGLIČANA

– ŠPINDLERŮV MLÝN, 06. – 07. 03. 2014 (syn) – Koňské pólo sice v Čechách k vidění již je – v Chlumci nad Cidlinou, ale na sněhu tomu tak bylo ve Špindlerově Mlýně vůbec poprvé! Je s podivem, jak dlouho trvalo, než se tak u nás událo. Vždyť pólo na koních je krásný, atraktivní sport, který vyžaduje odolnost jezdců i koní, nesmírnou disciplínu a bojovnost. Ano, je finančně velmi náročný a proto potřebuje ty z nejsilnějších sponzorů. Počasí a pořádná zima jsou též jedním z limitujících faktorů. Mezi veřejností je vnímán lehce negativně, kvůli pólu na zamrznutém Štrbském plese, kdy bylo klání prezentováno bulvárním tiskem jako setkání mafiánů a zbohatlíků a bylo propíráno ze všech možných i nemožných směrů. Dnes to bylo jiné. Díky panu Naveedu Gillovi a jeho ženě Šárce byl první turnaj parádní sportovní událostí. A to, že společenská část k turnaji patří, je jen a jen kladem. Protože atmosféru celého zápolení to dokáže skvěle vygradovat.

Nejlepším jezdcem podle handicapu, jež vyjadřuje sportovní výkonnost, byl Brit Tim Vaux (4). A není tak překvapením, že byl součástí vítězného týmu Brandeis Clinic. Spolu s Němkou Tanjou Dany (1) a Čechem Michalem Kaizarem (-2). Byl rovněž vyhlášen hráčem turnaje. Čím je číslo vyšší, tím je hráč lepší. Na světě je zhruba 15 hráčů, kteří mají nejvyšší desetibodový handicap. Ale na dnešním sněhu neměly handicapy pražádnou důležitost. Ze všech hráčů vyzařoval čistý zápal pro boj a radost ze hry.

Chceme poděkovat Michalu Kaizarovi, za vyčerpávající interview o hře a pólu jako takovém a za čas, který nám věnoval. Z jeho skoro monologu čerpáme v celém dnešním článku. A víme tak, že koně byli dnes dovezeni z maďarských stájí. Každý jezdec jich má k dispozici několik, přičemž po každé čace (čtvrtině) je kůň střídán, aby si odpočinul. V letošním prvním sněžném pólu se hrálo na menším hřišti, s lehce modifikovanými pravidly a jen na dvě čaky. Proto hráč či hráčka vystřídali v jednom klání koně dva.

Koně dnes byli v neustálém herním kontaktu, kvůli menšímu hřišti. Oháňky měli zalepeny a zkráceny, což je běžnou součástí přípravy k zápasům. Ostatně, v koňském pólu se dbá především na bezpečnost koní. Mnohdy až úzkostlivě, vždyť v kterém jiném sportu, rozhodčí píská faul ještě dříve než nastane??

Nefalšovaná vítězná radost Michala Kaizara (CZE) z prvního místa, vedle něj Tanja Dany (GER) a Tim Vaux (ENG, všichni Brandeis Clinic (1)) vše sleduje s klidem pravého anglického gentlemana. Složení dalších týmů – Nespresso (1): Ameer Jumabhoy (SGP), Kateřina Zeka Dombiová (CZE), Sabine Schaffer (GER) – Audi (0): Naveed Gill (ENG), Birgitte Emborg (DEN), Matthew Blaken (ENG).

VÝSLEDKY:

1. zápas Audi vs Brandeis Clinic 1 : 8
2. zápas Nespresso vs Brandeis Clinic 2 : 5
3. zápas Audi vs  Nespresso 2 : 3
4. zápas  Nespresso vs Brandeis Clinic 4 : 5
5. zápas Audi vs Brandeis Clinic 2 : 5
6. zápas Audi vs Nespresso 2 : 4

.

V pólu soutěží speciálně vyšlechtění koně, kterým se říká hezky po česku – pólo pony. Není to speciální plemeno, jsou to kříženci argentinských criollos a anglických plnokrevníků. Takový kůň – pólista musí být nejen odolný, rychlý, chytrý a obratný, ale musí mít radost z toho, že může soupeřit s ostatními. Je ve své povaze klidný, nebojí se lidí a dokonce dokáže slyšet míč. Tací jedinci jsou hráči cenění. Dokáží vyhrávat zápasy. Ve Špindlerově Mlýně, jak jsme již zmínili, byli k vidění koně dovezení ze stájí z Maďarska.

Michal Kaizar (CZE) (-2) a nejhezčí úder turnaje.

CELKOVÉ POŘADÍ TURNAJE:

1. místo
Brandeis Clinic (1)
8
23
:
9
2. místo Nespresso (1) 4 13 : 14
3. místo Audi (0) 0 7 : 20

.

Tanja Dany (GER) (-1) ve druhém čtvrtečním zápase Nespresso vs Brandeis Clinic (2:5).

Brigitte Emborg (DEN) (-1) odehrává míč před Michalem Kaizarem (CZE) (-2). První zápas nebyl pro diváky moc koukatelný. Hráči i koně se seznamovali se špindlerovským sněhem, jež byl hluboký jak oči Kateřiny Zeka Dombiové a malý hrací míč zůstaval v dírách po kopytech. Zpoza mantinelů se ozývalo něco o turistice a pozorování hor ze sedla koně. S tím musel šéf Naveed Gill něco udělat a v dalším mači se již hrálo s větším a o mnoho hratelnějším míčem. Druhý den byl míč proražen silným úderem a horko těžko se sháněl další. A i ten nakonec skončil s vypuštěnou duší. Prokousl jej lovecký pes Dominika Haška.

Matthew Blaken (GBR) (-1)

Zátiší s dresem hlavního partnera World Polo Tour a hráčskými proprietami.

Za celý turnaj došlo ke třem pádům z koně. Z pohledu diváka atraktivní moment zápasu měl na svědomí jediný jezdec – Michal Kaizar. „Je to z přemíry snahy dosáhnout na míč z každé pozice. Ale padá se tady jako do peřin, nebolí mě vůbec nic,“ glosoval s úsměvem Michal. V klasickém pólu se při pádu jezdce pokračuje ve hře, tady rozhodčí vždy přerušil hru.

Tejpování tenisového lokte, v tomto případě koňsko – pólového lokte Tima Vauxe.

Tim Vaux (vlevo) o krok před Brigitte Emborg. První páteční zápas Nespresso vs Brandeis Clinic (4:5).

Sněžné pólo bez sněhu? Věc nemyslitelná. Společná fotografie hráčů a hráček se zasněženými vrcholky hor.

Sabine Schaffer (GER) (0) je právě u míče. Tvrdě, ale čistě ji brání Tim Vaux. Ameer Jumabhoy (SGP) (2) v tomto okamžiku čeká na přihrávku.

Ke koním patří i stáje a spousta práce v zákulisí. Jako správný koňák na obhlídce – Matthew Blaken z týmu Audi.

Sabine Schaffer hraje do volného prostoru, Tim Vaux točí do linie. Podle pravidel nesmí žádný kůň přejet ani zkřížit pomyslnou přímku dráhy míče. Jen srovnat směr a blokovat protihráče koněm z boku vytlačením, či zachitit jeho pálku.

Kateřina Zeka Dombiová (CZE) (-1) nastupuje k zápasu s Brandeis Clinic. Její pony byl fešák a do objektivu se tvářil zkušeně, jako kdyby to dělal každý den.

Matthew Blaken (Audi) křižně před koněm posílá míč na spoluhráče.

Že k pólu patří krásné ženy už víme nějaký čas z doslechu, ale že pólo krásné ženy hrají, nám zatím zůstávalo skryto. Při výletu na vrcholky Krkonoš Kateřina Zeka Dombiová.

Dámský souboj Sabine Schaffer (Nespresso) vs Tanja Dany (Brandeis Clinic).

Matthew Blaken právě opustil stupně vítězů při dekorování za třetí místo, Michal Kaizar (vpravo) se už na ně těší.

Ze souboje Vaux – Blaken vyšel vítězně prvně jmenovaný.

Bez bílých rajtek je polo nemyslitelné. Rukavice patří k jezdecké nezbytnosti.

Další klasický příklad hry podle učebnice. Brigitte Emborg blokuje pálku Tima Vauxe (vpravo) a snaží se zabránit střele.

Sabine Schaffer (Nespresso)

Naveed Gil (ENG) (2) odpaluje plným švihem, Ameer Jumabhoy (SGP) (2) už jen statuje.

Polo je tvrdým sportem. Pravidla umožňují vytlačit jezdce z boku koněm na koně a dokonce i rameno na rameno. Chrániče jsou nutností. Ale nedotknutelným je v pólu kůň. Všechna pravidla dbají na jeho absolutní bezpečnost a pamatují na fauly pálkou, křížení dráhy a jakékoliv další ohrožení nebezpečnou hrou jsou zapovězeny.

Tim Vaux předvádí hru s křížením rukou v praxi. Pálku lze držet jen v pravé ruce a hráč si ji nemůže v průběhu hry přehodit do druhé ruky. Tato varianta hry je mnohem obtížnější, protože nemůže pustit otěže a zároveň hraje míč.

Tim Vaux (Brandeis Clinic)

Tim Vaux odpaluje na bránu. Stejně jako v rugby. Gól platí mezi tyče a jakkoliv vysoko.

Matthew Blaken (Audi) měl na turnaji bezkonkurenčně nejhezčí přítelkyni. Zlaté brýle Ray Ban ji slušely.

Tým Audi nastupuje k pátečním odvetám.

Ranní idylka pod sjezdovkami ve Špindlerově Mlýně. Výtečné kafe, koblížky, časopisy o pólu a přátelské rozhovory mezi soupeři i hráči jednotlivých týmů.

V neoficiálním redakčním hodnocení nejhezčích přileb vyhrála Sabine Schaffer (Nespresso) těsně ped Michalem Kaizarem.

Michal Kaizar se snaží vydolovat míč ze závěje. Matthew Blaken (v červeném dresu) nemůže najet zprava, protože odpálený míč bude směřovat dozadu a křížil by tak jeho dráhu. Tim Vaux jej blokuje z levé strany. V tomto okamžiku hry nemá Blaken kudy jet a nezbyde mu tak nic jiného než počkat na okamžik, kdy bude moci otočit koně ke směru hry. Teprve pro zasvěceného diváka dostává hra parádní náboj a v každém okamžiku se na hřišti odehrává nějaký příběh koňského póla. Je dobrou tradicí, že diváci mohou sledovat zápasy bezprostředně od mantinelu. Jsou tak vtaženi do hry více, než když jsou někde na tribuně.

Ameer Jumabhoy (Nespresso) jde tvrdě, ale podle pravidel do Matthewa Blakena (Audi). V obou střetnutích těchto dvou týmů bylo úspěšnější Nespresso.

Bílý pony byl krásně ostříhán a připraven pro hru. Po bitvě byl přece jen trochu rozcuchán.

Souboj Blaken vs Jumabhoy (s číslem 3).

Pólo pony ve stáji odpočívá mezi zápasy.

Na stupních vítězů se předvedli nejen hráči vítězného týmu Brandeis Clinic a zástupci hlavního sponzora, ale i psík a vítězný pohár.

Sportovně nejhodnotnější a divácky nejatraktivnější zápas předvedly týmy Nespresso vs Audi (4:2). Pohříchu jím byl až poslední zápas. Bylo vidět, jak se hráči na zdejší stísněné podmínky adaptovali a hra dostala spád a plynulost.

Michal Kaizar (vlevo) sleduje vrcholky Krkonoš a mizící jarní sníh, Tim Vaux projíždějící lyžařky.

Všichni honí Brigitte Emborg (Audi). Audi ale oba zápasy s Brandeis Clinic prohrálo.

„Složité to bylo právě s výběrem místa, protože příroda s počasím si s námi nehezky zahrála. Samozřejmě jsme šli do projektu, který byl pro nás všechny úplně nový a některé věci se dělaly opravdu od nuly. Ale vzhledem k tomu, že agentura je již 19 let na trhu a specializuje se na marketing a event markt., byli některé věci pro nás jednoduší a zaběhlé…. Jedním z důležitých faktorů bylo spojení agentury a Gill Polo s panem Naveedem a Šárkou Gill, kteří obstarali dokonale vše z pohledu sportovního zázemí. Neb pólo je jejich velkou vášní a jsou v ČR asi jediní, kdo tomu opravdu rozumí,“ uvedl po skončení turnaje Tomáš Pochop, marketingový ředitel pořádající agentury BPR, na otázku složitosti uspořádání turnaje sněžného póla u nás a pokračoval … „Výběr místa, byl specifický právě s ohledem na sníh. Jsem veliký patriot Liberce a myslím, že pólo do Liberce může patřit a že si tam svoji cestičku ještě najde. Vesecký arál je pro pólo ideální. Bohužel nedostatek sněhu, a upřímně taky marketingové – spíše finanční zázemí, je prostě ve Špindlerově Mlýně výrazně lepší. Na závěr bych chtěl poznamenat, že nám sportovní areál ve ŠM vyšel výrazně vstříci a mají zájem v pólu na sněhu pokračovat.