LEV TÉMĚŘ SEŽRÁN MINSKÝM ZUBREM

– PRAHA, 28. 02. 2014 (can, syn) – Dnešní zápas na ledě pražského Lva se odehrával v několika rovinách. Tou první byl boj o body v základní části KHL a tím pádem co nejlepší postavení v tabulce před play – off. Diváci očekávali povinné vítězství a gólovou kanonádu do sítě posledního Minsku (Západní konference). Ale skutečnost byla zcela jiná. Minsk se herně zvedl, což ukázal v předchozím utkání na Slovanu. A zde je rovina druhá. Od prvních minut se na ledě odehrával jeden z nejhezčích zápasů letošní domácí sezony. Hosté hráli nesmírně tvrdě a zodpověďně a mantinely duněly jak dělové koule u Verdunu.

Hned při svém druhém střídání narazil na mantinel Zbyněk Irgl domácího Sekáče a ten se sotva sesbíral z ledu a odjel na střídačku. A zde je rovina třetí. Český útočník ve službách Dinama vysoko čněl nad všechny své spoluhráče! Podal vynikající výkon, byl prakticky u všeho, útočil, střílel, ale také se obětavě vracel dozadu a bránil víc než kdejaký pravověrný obránce. Necouvl z žádného souboje a rychlostně převyšoval své spolubojovníky o třídu. Lvy poslal do vedení legendární Fin Niko Kapanen, jež využil přesilovou hru. Brzy na to ovšem vyrovnal Slovák Lintner a spravedlnosti, co se týče průběžného výsledku bylo učiněno zadosti.

Lev měl ještě téměř dvouminutovou početní výhodu 5 na 3, ale nedokázal jí zůročit, na čemž měl nevětší zásluhu Haugen v brance Minsku. Ve druhé třetině měl herně navrch hostující mančaft. Lépe kombinoval a Lev nedokázal Haugena ničím překvapit, a to i přesto, že hrál dvě přesilovky. Čím víc se blížil konec zápasu, tím více bylo žřejmé, že Zubři hrají na remízu. Urputně bránili modrou a předváděli klasický presink. Vysvobození přišlo tři minuty před koncem! Sekáč zatáhl z křídla až před branku vypálil na nebohého Haugena, ten jen vyrazil puk před sebe betonem a úplně volný kanonýr Thörnberg zavěsil do protipohybu gólmana – 2:1. To byla hodně ledová sprcha pro hosty, jež ještě vyzkoušeli téměř dvouminutovou hru bez gólmana a hodně zdramatizovali závěr před Vehanenem, ale Jaakola přesně vyhodil do opuštěné svatyně Minsku.

Petri Vehanen má kotouč ve své moci. Aktuálně drží průměr gólů na zápas na hodnotě 1,66!

Hlučný kotel minských fanoušků byl slyšet. Navzdory nelichotivému postavení svého celku v tabulce.

Kanaďan Ryan O´Byrne váží 106 kg a je tak jediným stokilovým lvem. Přesto jej hostující hráč (Zakharov) poslal do hrazení, což se stává maximálně jednou … za dva zápasy.

VÝSLEDEK:

LEV PRAHA – DINAMO MINSK

3:1

(1:1, 0:0, 2:0)

 

Branky a nahrávky: 8. Kapanen (Thörnberg, Vrána), 57. Thörnberg (Sekáč), 60. Jaakola – 12. Lintner (Gavrus, Kitarov)

HC Lev Praha: Vehanen – Ševc, Mäenpää, Gragnani, Němec, Jaakola, O´Byrne, Nakládal – Azevedo, Novotný, Ullström – Sekáč, Vrána, Thörnberg – Zackrisson, Kapanen, Řepík – Ridderwall, Cingel, Matai – Birner.

HC Dinamo Minsk: Haugen – Krajíček, Goroško, Lintner, Nogačjov, Usenko, Filičkin – Matěruchin, Stas, Kaljužnyj – Jefimenko, Surový, Irgl – Zacharov, Kitarov, Gavrus – Protaseňa, Drozd, Pavlovič.

Rozhodčí:  Bulanov, Soin – Strelcov, Tarasov

Diváci: 4 154

Střely na branku: 34 – 24

Nejdelší čas na ledě: Ondřej Němec 20:47 – Oleg Goroško 23:00

_________________________________________________________________________________________

V kotli hostí.

Andrei Staš (BLR) střílí přes obránce na branku Lva.

Lars Hauge (NOR), minský gólman.

Tomáš Surový (SVK) škrtí před svou brankou Niko Kapanena (vpravo).

Vehanen nepustí téměř nic. Když to nejde na bruslích, jde to v sedě.

Hostující fanoušci před arénou.

Gavrus si naivně myslel, že projde přes Jakuba Nakládala. Neprošel.

Jakub Nakládal (LEV) na střídačce.

Martin Ševc (vlevo) posílá k zemi Zbyňka Irgla. Píšťalka mlčí.

Hlasy po utkání:

Zbyněk Irgl (Minsk): „Co se týče mé hry, tak to není vůbec špatné. Ale velkým problémem letošní sezony je to, že nesbírám skoro žádné body, góly. Určitě by to pomohlo nejen mě, ale celému mančaftu. Já bych se i lépe cítil, se zakončením to je opravdu špatné. Vemte si kolik jsem měl stoprocentních šancí! Co já všechno nedal. Mít teď dvacet a víc gólů, tak mě všichni plácají po zádech. To je jediné, co se od předloňska změnilo. Vůbec se nechci vymlouvat na spoluhráče, je to jen na mně. To víte jsem cizinec, musím táhnout mančaft. Jistý tlak člověk na sobě cítí, všechno prožívám, do tréninku ale dávám stále maximum a je to jen o těch gólech, které až začnu zase proměňovat a pevně v to věřím, protože nevím, co bych měl dělat jinak, půjde všechno tím správným směrem“, uzavřel Zbyněk rozhovor na téma bídného postavení Minsku v KHL.

Patrik Zackrisson si gratuluje rukavicí po hlavě s Martinem Ševcem bezprostředně po závěrečném hvizdu.

Justin Azevedo (CAN) filmuje po střetu se Sergejem Drozdem (BLR). Protože sudí nezapískal, v klidu odjel vystřídat.

Přátelští fanoušci Minsku v přestávce mezi třetinami.

Niko Kapanen místo střely přihrává na Azeveda. Bek Nogačov ale jeho přihrávku pokryl.

Poslední ze střídačky odchází kustod Libor Kuchyňa. Má nový zlepšovák. Vozík ze supermaketu na rukavice.

Náhradní gólman Atte Engren dnes bez práce.

A ještě z jiného úhlu lámání hlavy O´Byrneho o mantinel.

Místo triček by bylo dobré uvažovat o bikinách. Sličné tanečnice Lva.

První branku Lva vsítil Niko Kapanen (FIN).

Hlavní soudce si musí umět sjednat respekt.

Mikko Mäenpää (FIN) těsně bráněn Alexandrem Kitarovem.

A je dobojováno. I v bufetech.