KLEPIŠ ZTLOUKL TICHONOVA, LEV PADL AŽ NA NÁJEZDY

– PRAHA, 02. 12. 2013 (her) – Do Prahy přijel nejlepší celek celé KHL z Petrohradu a v hledišti to bylo znát. Do holešovické arény přišlo na Červenku a Kovalčuka 10 tisíc diváků! Lev má formu a před dnešním zápasem si do tabulky připsal body v devíti po sobě jdoucích zápasech. SKA je posledním týmem, který Lva porazil. Prohra 0:5 z petrohradského ledu byla sice krutá, ale Pražany nakopla. Jinak se Petrohradu proti Lvu daří. SKA všechny tři dosavadní duely vyhrál a pokaždé u toho byl i Ilja Kovalčuk, největší hvězda KHL a také současného evropského hokeje. Ten si ve třech zápasech s pražským celkem připsal hned sedm bodů (2+5).

Úvod zápasu byl rychlý a než se Rusové stačili rozkoukat, dostal se do šance Azevedo, ale střelu pohříchu poslal vedle. Jenže nedáš – dostaneš a ledovou sprchu pro Vehanena přichystal Panarin, jež jej překonal střelou z voleje nad beton. Lvi se poté jen těžko dostávali ze svého obranného pásma a hra postrádala větší spád. Petrohradští dobře bránili a jednobrankové vedení je plně uspokojovalo.

Druhý poločas začal pro domácí stejně dobře jako první. Lvi zamáčkli SKA do obranné třetiny, a když Ullström z rohu naservíroval kotouč Azevedovi, ten se již nezmýlil. Střela z levého kruhu skončila za zády Saláka – 1:1! První lajna Lva hrála skvěle a na ledě najednou bylo Lva všude plno. V 26. zfauloval Salák Birnera a rozhodčí nařídil trestné střílení! Sám Birner chladnokrevně nabídnutou příležitost využil a poslal Pražany do vedení. Za Saláka šel bručet na 10. minut na trestnou lavici Sigarjov. Ještě v polovině utkání to vypadalo, že favorita jasně přehrajeme, jenže ve 33. minutě vystřelil Šipačjov od modré a puk propadl Vehanenovi za záda. Lev se ale osudu nepoddal. A to i přesto, že Rusové dostali přesilovku 5 na 3. Klepiš sejmul boxersky Tichonova a oba vyfasovali menší trest. Trestná lavice Lva je skoro plná. Vehanen se má co otáčet a vyvětral svoji lapačku. Ale drží jako skála. Sudí brzy srovnali početní stav na ledě a pražští odstřelovači O’Byrne, Thörnberg a Ševc vylekali Saláka. V poslední minutě druhé třetiny to muselo zákonitě přijít. Řepík poslal touš přesně k tyči a do kabin se šlo za stavu 3:2!

Jenže tak jak se Lvům vydařil vstup do druhé periody, tak vlétl Petrohrad do třetí. Pomuchlaný Tichonov tečovanou střelou před brankou srovnal. A bylo po legraci. Muselo hrát zodpověďně odzadu a totéž platilo i pro hostující favorizovaný mančaft. V 50. minutě přežil Lev klinickou smrt, když si Vehanen připsal famózní zákrok. Před Kovalčukem zívala prázdná brána, ale finský gólman dokázal na poslední chvíli kotouč vyrazit! Halou to jen zahučelo a Vehanen čaroval dál. Petrohrad zapnul na nejvyšší obrátky, ale domácí přežili další oslabení a po šedesáti minutách se mohli radovat z bodu!

Prodloužení nevyřešilo vůbec nic a když chtěl Oystrick pomstít zákrok na kapitána Novotného tím, že naloží Makarovovi, museli jej držet všichni rozhodčí, aby nebohého Rusa nezamáčkl do holešovického ledu těsně před nájezdy. Bylo to drama. Klepiš dvakrát proměnil, stejně tak Červenka. A Klepiš šel i potřetí! A to bylo moc. Nedal! A bohatýr Kovalčuk podruhé ano. Velká škoda. Lvi byli blízko velkému skalpu. Ale nic to nemění na skutečnosti, že Lev má fazonu jako hrom a s přehledem drží postupové příčky do play – off.

VÝSLEDEK:

LEV PRAHA – SKA PETROHRAD

3:4sn

(0:1, 3:1, 0:1 – 0:0)

 

Branky a nahrávky: 21. Azevedo (Ullström), 27. Birner, 40. Řepík (Vrána) – 3. Panarin (Kučerjavenko), 33. Šipačjov (Kutějkin), 41. Tichonov (Semjonov), rozh. náj. Kovalčuk

Lev Praha: Vehanen – Ševc, Mäenpää, Oystrick, Němec, Jaakola, O’Byrne, Nakládal – Azevedo, Novotný, Ullström – Sekáč, Zackrisson, Thörnberg – Riderwall, Vrána, Klepiš – Birner, Cingel, Řepík – Matai

SKA Petrohrad: Salák – Semjonov, Čudinov, Kalinin, Kutějkin, Judin, Alexandrov – Kovalčuk, Šipačjov, Ketov – Skačkov, Tichonov, Červenka – Panarin, Kučerjavenko, Ponikarovskij – Burdasov, Sigarjov, Makarov – Malyšev

Rozhodčí: Gofman, Bondar – Morozov, Putilin

Diváci: 10 242

Střely na branku: 37 – 33

_________________________________________________________________________________________

Petrohradští šli do zápasu hned od začátku zostra. Vehanen se tygřím skokem vrhal po puku a přijíždějící Ketov hned neváhal ho trochu osprchovat.

Lvi svou kůži ale také nedali zadarmo – na Tichonova si ve středním pásmu počkal O’Byrne.

Utkání s lídrem KHL provázela důstojná kulisa – do holešovické haly si našlo cestu více než 10 000 diváků!

Roman Červenka s Martinem Ševcem předvedli u puku pěkný taneček.

Ilja Kovalčuk své spoluhráče péroval i z trestné lavice…

… hned po uplynutí trestu se sám vrhnul do útoku a chytrou zadovkou se pokoušel najít rozjetého spoluhráče. Naštěstí pro domácí bez úspěchu.

Do začátku druhé třetiny vlétli Lvi jako vítr. Za střelou Azeveda se hostující brankář Salák stihl už jen ohlédnout a bylo srovnáno.

Maskot Bruncvík jako vždy neúnavně pobíhal mezi diváky, našel si ale i čas zatančit taneček na pódiu u roztleskávaček.

Michal Birner potrestal z nájezdu faul na sebe sama a domácí vedli 2:1

Co si člověk neudělá sám, to nemá – Jiří Sekáč šmodrchá tkaničku po přebroušení brusle.

Český reprezentační brankář Salák v dresu hostujícího Petrohradu měl kolikrát dost co dělat, aby odolal pokusům dravých Lvů.

Chvilka nepozornosti, a je srovnáno. Fanoušci Petrohradu oslavují Šipačjovův vyrovnávací gól.

Rozhodčí se s ničím nepáral – v krátké chvíli vyloučil nejdřív Němce za držení, potom i O’Byrna za hraní vysokou holí a na Lva čekaly horké chvilky.

Ve hře pěti proti třem drze dotíral Malyshev…

… a po něm i Tichonov. Podle názoru Klepiše už ale jeho počínání před gólmanem Vehanenem bylo za hranicí slušnosti a rozhodl se mu domluvit ručně. Oba dva putovali na trestnou lavici. To už na té lví začínalo být trochu těsno.

Zackrisson s Červenkou na buly.

Kapitán Novotný ukazoval, jak je pro Lvy důležité se v tomto zápase ukázat. Obětavě padal do střel a odnesl si nejednu zhmožděninu.

Jedna z nejzářivějších hvězd Petrohradu – Roman Červenka opustil i vysněné angažmá v NHL.

V prodloužení se sice oba týmy snažily, ale branka nepadla. Zackrissonovu ránu Salák také zneškodnil.

Roman Červenka bez váhání proměnil oba své nájezdy.

A protože se podobně vedlo i kapitánu hostí Kovalčukovi, zůstal Lvům doma jen bod za prohru na samostatné nájezdy.

Na hřišti se potkal český tým s ruským. Obě mužstva vedli Finové. Shodou okolností se stejným příjmením.