JISKRA VYPRÁŠILA STRÁŽSKÝ KOŽICH

– MIMOŇ, 13. 04. 2013 (syn) – Sobotní derby pod Ralskem bylo odvetou za podzimní vysokou porážku Mimoně na strážském pažitu (5:2) a hráči tak byli patřičně namotivováni již dlouho před zápasem. A od úvodního hvizdu bylo na hřišti vidět, že Mimoňští do toho půjdou s plnou parádou a Stráž bude tahat trochu překvapivě za kratší konec fotbalového lana. Však již ve 3. minutě musel vytahovat míč na lajně hlavou hostující Mikysa a v 7. Sutr vyprášil pavouky z rukavic Pavlíčka. Strážský kanonýr R. Věchet nastoupil k zápasu se zraněným kolenem a byl tak značně limitován ve svém herním projevu. Hostující soubor byl bez něj najednou bezradný a hráči silou vůle drželi alespoň střed hřiště a bylo otázkou času, kdy se jim vynucená defenzivní hra sesype pod nohama. Ve 39. se zjevil sám před strážskou brankou Hanoušek a protože přišla průtrž mračen ze severních kopců, napálil zaslepen deštěm, míč vysoko do černých mraků. Ostatně, Hanoušek si vepředu dobře rozuměl se Špačkem a než se šlo do kabin, ještě stačili notně provětrat zadní řady strážských skoroturistů.

Druhý poločas už je jen výčtem mimoňských akcí a strážského pohřbu. Trenér Najman poslal domácí borce na trávník s tím, že mají střílet ze všech směrů a úhlů, protože mokrý míč na umělé trávě je pro gólmany výbušným dárečkem. A hned ve 47. tak učinil z 25 metrů Špaček, jež milimetrově vypálil projektil k pravé tyči a Pavlíček jen smutně sledoval první hromadnou radost Jiskry – 1:0. Na druhé straně se lodivod Věchet mračil a máchal rukama jak letící kondor. Hnal své svěřence do útoku, ale vidět byl jen Čonka a sporadicky Bukáček. A protože obranná řada Jiskry pracovala na výbornou, do větší šance je nepustila. V 55. minutě protrhl střeleckou smůlu Hanoušek a po centru zvyšoval na 2:0. Mimoň přitlačila hosty před velký čtverec a po sérii rohových kopů, kdy museli bránit skoro všichni utekl sprinter Hanoušek, Wurdák zápasnickými chvaty nic nezmohl, sudí správně nechával Jiskře výhodu a dlouhé sólo prvně jmenovaný dotáhl do gólového konce – 3:0! Tím bylo po zápase. Snížení T. Věcheta přišo už pozdě. Pomsta byla dokonána a strážští borci půjdou na pověstný kobereček trenéra Věcheta. Tady nepomůže ani tataráček, tady pomůže již jen srdíčko …

Tomuto rohovému kopu předcházel tvrdý loket Matuška do zad Olbricha. Vysoká věž Feher s přehledem vyhlavičkoval, Olbrich se zlomil a byl následně ošetřován a později musel střídat.

Strážský Bukáček byl vidět, ale neměl svůj den a přihrávky končily povětšinou na kopačkách Jiskry.

Výsledek:

Jiskra Mimoň – FK Stráž pod Ralskem  3:1 (0:0)

GÓLY: 47. Špaček, 55. Hanoušek, 79. Hanoušek – 91. T. Věchet

Diváci: 70, ŽK: 2 – 0, ČK: 0 – 0

Sudí: Tykva – Bým – Noháč

Sestavy:

MIMOŇ:  Michálek – Mikloda, Feher, Jablonský, Eichler, Špaček, Šiška, Sutr, Foubík, Winzig, Hanoušek (Matušek, Kolda)

STRÁŽ POD RALSKEM:  Pavlíček – T. Věchet, Moravčík, Wurdák, Mikysa, Čonka, Novák, Cerman, Bukáček, R. Věchet, Olbrich (Čvančara, Oniščenko)

Hlavičkový souboj T. Věcheta s Eichlerem.

HLASY PO UTKÁNÍ:

Bohuslav Najman (trenér Mimoně): „Dnes jsem měl radost ze hry svých svěřenců. Chtěli jsme doma uspět, jedinou kaňkou byl poslední gól v nastaveném čase, ale to už nic neřešilo. Úkolem bylo hrát aktivně, což se nám dařilo, jen jsme v první půli neproměnili šance, které jsme si vytvořili. Ve druhém poločase to už vycházelo a Hanoušek odvedl to co měl. Konečně jsme tím odčili ten trapný výsledek z podzimu.“

Rudolf Věchet (trenér Stráže): „První poločas to ještě bylo dobré, protože jsme udrželi nulu. Snažili jsme se hrát na brejky, jelikož kádr Mimoně je trochu silnější než máme my, to ostatně bylo vidět. Do kolen nás srazila první, hodně laciná a zbytečná branka a už jsme neměli tu vnitřní sílu dostat se zpátky do zápasu. Druhý gól bych ještě pochopil, ale ten třetí to byla chyba gólmana, když příliš brzo vyrazil proti Hanouškovi, který mu udělal kliku a bylo hotovo. Mimoň nám vrátila porážku a dnes vyhrála zaslouženě, protože disponovala větším počtem kvalitních hráčů. To, co my si neumíme dát ze dvou třech nahrávek, to si Mimoňští umějí dát z jedné! Prohráli jsme s lepším, není to ostuda, ale mrzí mě to. Radim Věchet laboruje s kolenem, hraje se sebezapřením, musí si teď dát 14 dní pauzu a my jsme tak bohužel poloviční …“

Hromadná radost Jiskry. Špaček udušen v chumlu.

Zbytečně všichni Mimoňští volali, že byl trefen míč, když trefen nebyl. Feher nechutně trefuje nohu Cermana a bude muset svoje skluzy zpřesnit.

Hanoušek  v 79. minutě přechází přes rugbistu Wurdáka a jde si do sóla pro svůj druhý gól v zápase. Pavlíček si u brány ještě myslí, že z tohoto mráčku nezaprší. A zapršelo.

Střelci gólů na jednom záběru. Tomáš Věchet a Petr Špaček.

Martin Hanoušek dnes vsítil dvě branky, k hattricku mu chybělo trefit prázdnou branku v největší šanci první půle.

Pane soudče, za tohle musí jít prapor nahoru. Feher vs Čonka.