TOMÁŠ PORTYK SEDMÝ V KOMBINACI

– LIBEREC, 23. 01. 2013 (syn) – Vítězem úvodního závodu jednotlivců v severské kombinaci v rámci Mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let v klasickém lyžování 2013 v Liberci se stal německý favorit Manuel Faisst. Stříbro vybojoval jeho reprezentační kolega David Welde a bronz Estonec Han-Hendrik Piho. Čech Tomáš Portyk vybojoval skvělé sedmé místo.

Závod jednotlivců začal ve středu ráno pod Ještědem skokanskou částí. V ideálních podmínkách, kdy mrzlo a téměř nefoukalo, předvedl nejdelší skok Rus Jevgenij Klimov, který dolétl na značku 98,5 m a úvodní část závodu ovládl. „Věřil jsem si, ale v to, že to bude až tak dlouhý skok, jsem nedoufal ani ve snu,“ svěřil se se svými pocity osmnáctiletý závodník z Permu. Druhý nejdelší výkon zaznamenal Japonec Takehiro Watanabe, který předvedl jen o jeden metr kratší skok a do běhu si odnesl ztrátu 12 vteřin. Třetí Estonec Kristjan Ilves ztrácel další dvě sekundy. Výborný skok o délce 97 m předvedl největší favorit závodu Manuel Faisst z Německa, což stačilo na průběžné čtvrté místo s přepočítanou ztrátou 16 vteřin na Rusa.

České fanoušky namlsal na odpolední běžeckou část teprve šestnáctiletý Tomáš Portyk, který obsadil v úvodní části šesté místo. „Byl to nejlepší skok, který jsem tady v Liberci doposud předvedl,“ jásal vítěz závodu v severské kombinaci ze Zimních olympijských her mládeže 2012 v rakouském Innsbrucku po výkonu dlouhém 94,5 metrů. „Běh bude nesmírně náročný, ale udělám maximum proto, aby nezklamal ani sebe ani české fanoušky.“

Běh na 10 kilometrů volnou technikou proměnil ve svou vlastní show Němec Manuel Faisst. Dvacetiletý  závodník brzy předjel před ním startující běžce a pro zlatou medaili si dojel s pohodlným náskokem 11 vteřin. „Snažil jsem se co nejdříve smazat ztrátu na kluky přede mnou a hned, jak se mi to povedlo, pokusil jsem se o únik,“ řekl okamžitě po dojezdu zlatý medailista. „Povedlo se to a já jsem šťastný, že se mi podařilo získat zlatou medaili,“ dodal Manuel Faisst, který už má za sebou i umístění v nejlepší desítce v závodě Světového poháru. Pro stříbrnou medaili si po famózním výkonu ve druhé částí závodu doběhl Faisstův reprezentační  kolega David Welde, který přitom startoval až z 10. pozice. Tomáš Portyk předvedl rovněž skvělý  běžecký čas a dokončil závod na sedmé pozici – rovnou minutu za vítězem. „Vzhledem k tomu, že je mi stále pouze šestnáct let, je tento výsledek nejlepší v mé dosavadní kariéře,“ prozradil skromným dojmem závodník z Lomnice nad Popelkou. Třicítku nejlepších uzavřel druhý  český reprezentant Martin Zeman. Martin Dufek po diskvalifikaci kvůli nepovolené kombinéze po skokanské části do závodu nepostoupil.

VÝSLEDKY:

Muži –  junioři (HS 100/10 km volně, 55 účastníků): 1. Faisst (Něm.) 24:51, 2. Welde (Něm.) -11,3, 3. Piho (Est.) -19,5, 4. Herola (Fin.) -23,3, 5. Watanabe T. (Jap.) -28,2, 6. Rehrl (Rak.) -46,4…7. Portyk, 30. Zeman, 34. Oplištil, Dufek (diskvalifikován po skoku – nepovolená kombinéza)

V podvečer se na Ještědu konal oficiální trénink skokanů na HS 100. Nejdelší skok 103,5 m předvedl Slovinec Jaka Hvala.

Matthias Hochegger (AUT)  v cíli na 16. místě. Osmý běžecký čas 24:39,0 min.

Aapo Lehtinen (FIN) v podvečerním tréninkovém kole nepředvedl žádné zázraky. V obou kolech 84,5 m.

V cíli závodu sdruženářů to vypadalo jak po bitvě.

Theo Hannon (FRA) doběhl na 22. místě.

Skoky na Ještědu.

Po skokanské části nejlepší Evgeniy Klimov (RUS) vedení neudržel a nakonec skončil po běžecké části až 26.

Sigurd Soeberg (NOR)

Brian Wallace (USA)

Miika Ylipulli (FIN)