MIMOŇSKÝ SUPERPRŮSER POD RALSKEM

– STRÁŽ POD RALSKEM, 17. 09. 2012 (syn) – Po dlouhých dvanácti letech se „Áčka“ obou mužstev utkala v očekávaném derby. Před velmi dobrou diváckou kulisou byla nervozita v nedělním slunečném odpoledni cítit na obou stranách. Pokud pomineme hutný dým linoucí se z místní klobáso-udírny a odér kabin.

Hosté, ač papírový favorit, přijeli na strážský pažit s viditelným respektem. Nedávná rumová aféra totiž lehce provětrala jejich sestavu. Domácí nováček kormidlovaný zkušeným trenérem Věchetem působil o poznání sebevědomějším dojmem, které podpořil vtipnými poznámkami na adresu krásné lajnové sudí. „Ta  má ale krásné nožky, chtěl bych rolovat dolů ty podkolenky,“ byla ta nejvtipnější. A když trenér přidal: „Vaše voňavka je cítit až do lesa za hřištěm a laně padají do studánek,“ byla paní sudí jeho.

Hned po úvodním hvizdu se šlo do zápasu s obrovským nasazením. Po přesné přihrávce strážského Synka na hlavu Radima Věcheta, jenž míč tečoval temenem křižně za Michálka, bylo ve 2. minutě již 1:0!

Tato studená sprcha okamžitě zchladila mimoňský hurá fotbal a začalo se hrát zodpovědně zezadu. Strážští stereotypně hledali přihrávkami Věcheta na hrotu a záloha běhala jak Zátopek na olympiádě. Ale protože přihrávky neměly s přesností nic společného, dostávali se Mimoňští do zajímavých kontrů.

Ve 13. minutě agilní Winzig sám před Pavlíčkem hlavičkoval jen o milimetry nad. Stejnou mincí oplatil za deset minut nato o poznání laxnější hlavičkou na druhé straně Věchet. 31. minuta byla zřejmě zlomovým okamžikem utkání. Po rychlém přečíslení domácí obrany po ose Hanoušek – Votápek – Winzig skončil míč v síti, ale sudí Simmerová byla proti a odmávala ofsajd, který nebyl.

Mimoň zvadla a dvě minuty před poločasem zvýšil vedení domácích Věchet z penalty a těsně před odchodem do kabin dorazil Mimoňské T. Cerman.

Druhý poločas zaspali hosté stejně tak jako první a hned po příchodu z kabin se konal den otevřených dveří. Feher si vybral dnes několikátou slabší chvilku a Synek už zvyšoval na 4:0 a euforie domácích neznala mezí.

Na hřišti byla v tu chvíli jen strážská sborná a trenér Najman marně burcoval své totálně frustrované hráče k nějaké aktivitě, aby zabránil ještě větší ostudě. Stráž tak hrála pro diváky a ti se fotbalem bavili.

V 70. minutě se konečně trefil Votápek ze sóla před Pavlíčka a za čtyři minuty přidal druhou branku, ale za domácí okamžitě kontroval posledním hřebíkem do mimoňské rakve Oniščenko.

V tu chvíli už hráli Strážští o deseti, když se k velmi nesportovnímu momentu nechal vyprovokovat Synek a hospodskou fackou knockoutoval Špačka. Nekompromisní rozhodčí Miklovič jej po poradě s lajnovým okamžitě poslal do sprch.

Již teď slibuje Mimoň jarní odvetu na svém hřišti a pokud padne tolik gólů jako dnes, máme skutečně na co těšit!

Hlasy po utkání:

Rudolf Věchet (trenér Stráže p.R.): „Soupeř byl kvalitní, silný, měl výškovou převahu a před utkáním bych bral bod. Vývoj utkání ukázal, že jsme si zasloužili body tři. Jsem zato nesmírně šťastný, protože za prvé je to derby, za druhé máme kontakt s desetibodovými mančafty v tabulce. Teď nás čekají velmi těžké dva zápasy a jsem rád, že jsme to dnes takto zvládli. Znovu opakuji nečekal jsem to, ovládli jsme celý poločas hřiště, Mimoň lehla do kolen. Vyloučení Synka mě trochu mrzí, byla to nekoncentrovanost takto zkušeného hráče. To Mimoň nečekala, že dostane na hřišti nováčka bůra, žejo?“

Výsledek:

FK Stráž pod Ralskem – Jiskra Mimoň  5:2 (3:0)

GÓLY: 2., 43.(P)  Věchet, 45. T. Cerman, 47. Synek, 71. Oniščenko – 70., 74.  Votápek

Diváci: 250, ŽK: 1 – 2, ČK: 1 – 0

Sudí: Miklovič – Simmerová – Háša

Sestavy:

STRÁŽ POD RALSKEM:  Pavlíček, Moravčík, Cerman K., Mikysa, Synek, Lebduška (C), Cerman T., Čonka, Novák, Věchet, Bukáček (Oniščenko, Ďurač) – trenér: Věchet

MIMOŇ:  Michálek, Košek, Leitner, Feher, Eichler, Winzig, Válek, Šiška, Votápek, Hanoušek, Sutr (C) (Špaček, Matušek, Mikloda) – trenér: Najman

Již dnes rostou pod Ralskem noví bojovníci s míčem.

Fotbalisté se mají. Mraky krásných fanynenk nestačí odhánět ani zutými kopačkami.

Dění kolem kabin.

Patrik Olbrich zvaný Koza (vpravo) byl před sezónou vytrejdován do Jablonného, protože kouří.

Výborně hrající Čonka přehazuje Michálka (MIM), který si ale v tomto případě poradil.

Stráž si poradila s Mimoní překvapivě i ze vzduchu.

Klobáso-udírna nápor diváků nezvládla a nakonec vyhořela.

A ještě jednou výborný Michálek (MIM) i když obdržel ve Stráži ranec v podobě pěti kulí, přesto dalších pět chytil.

Ropná krize nutí jezdit na fotbal jinak než autem.

T. Cerman třetím strážským gólem definitivně zatloukl Mimoň do pažitu.

Čonka (STR) opět o krok před kapitánem Sutrem (MIM).