NAPÁJECÍ MASAKR V PĚČICÍCH REKORD NEPŘINESL

– PĚČICE, 06. 07. 2012 (can, syn) – Na přání mnoha čtenářů sportmagazínu Numberczech, byli naši redaktoři vysláni na sportovně – společenskou soutěž do Pěčic. S jistými pochybnostmi, zda se jedná o sport, jsme dorazili s časovým předstihem na místo činu. Potřebovali jsme ověřit, zda v parném červencovém dni půjde skutečně o sport nebo jen o setkání hrstky notorů, nemajíc nic společného se sportovním magazínem. Ano, dnes již můžeme zodpovědně říci, že šlo skutečně o sport! A ne ledajaký. Bylo avizováno překonání 20 let starého československého rekordu v pivní štafetě 100 x 1 pivo! Ten drží Pěčice od roku 1992 (22.08.1992) časem 13:46 min. A jistě uznáte, že jak jde o branky, body, vteřiny a rekordy, nemůžeme chybět.

V ospalém letním dopoledni v pěčické díře nic nenasvědčovalo tomu, že se zde bude konat sportovní megaakce srovnatelná snad jen se zápasy místního fotbalového mužstva v 1.B. třídě. Slunce nemilosdně pralo do rozteklého asfaltu silničky vedoucí skrz vesnici. V požární nádrži s vodou barvy i teploty kafe, se cákaly dvě sličné místní lolitky. Sem tam zabzučela masařka nebo projel kolem domácí závodník na rozzuřeném fichtlu. Na fotbalovém pažitu na konci Pěčic dokonce chodily vlaštovky pěšky a ani se nenamáhaly vzlétnout z velkého vápna, když se je kolega Čančík jal dokumentovat. Zřejmě věděly, že je dávno po sezóně. Ale to už se dostáváme do hospody „U věčné žízně“, kde se dnes bude nejen sportovat, ale samozřejmě i pít, protože dehydratace závodníka je neomluvitelné faux pas. Opálení mládenci zvou kolemjdoucí na zorbing, americký sport importovaný do Čech. Kdo by nevěděl oč tu běží, zde je krátká nápověda. Nafukovací koule se líně houpou na hladině nafukovacího bazénu. První odvážlivce zavřou do koule a nechají je napospas svému osudu. Nešťastník se motá v kouli tak dlouho, dokud nevydýchá všechen vzduch a když už je jisté, že se už motat nebude, je za všeobecného veselí vytažen na čerstvý vzduch. Z letité maringotky poblíž vše sleduje zkušená kolotočářka a láme flinty a láduje je broky, připravujíc vše na střelbu na nebohá plyšová zvířátka. Na vlastní oči jsme viděli medvídka s brokem v oku nebo pejska s prostřelným ouškem. Ale cedule visící v maringotce jasně říká, že nastřelní se nepočítá. Stejně jako při fotbale. Platí jen přímý zásah. Medvídka do bříška.

A než se nadějeme už se zapaluje pivní oheň, stejně jako na Olympiádě a může se začít sportovat. Většina závodníků se rozcvičuje a láduje do sebe povolený doping v podobě vitamínu B12 a pivovarnických kvasnic. Děti nejprve srkají limonády brčkem jako komáři a obstarávají tak úvod před hlavním kláním. Pro ženy hod válečkem, který je ale správně jako v Olympii spíše kládou než válečkem. „Bude záležet na tom, jak to která umí držet,“ dí kolem procházející pěčický píč. A má pravdu. Hod kládou chce především techniku a trochu síly. Stejně tak v mužích hod sudem, který je zcela určitě reminiscencí  na Diogéna v sudu. Siláci vrhají jak o život. Rodiče uklízejí své ratolesti daleko od sportoviště, protože není jisté kam náčiní poletí. Každý volí jinou techniku vrhu. Helena Fibingerová (bývalá mistryně světa ve vrhu koulí) by ze všech těch stylů měla určitě radost a dost možná by ze všech předvedených otoček vyvrcholila už v základním táboře … A další soutěžní disciplíny na sebe plynule navazují a panuje kolem přátelská sportovní atmosféra. Všechno se schyluje ke štafetě. Na nekonečném stole se tísní stovka půllitrových nápojů s bílou pěnou. Podle pravidel soutěží 80 mužů a 20 žen. Napětí je cítit všude kolem. Atmosféra houstne a pivo teplá. Prsa i pozadí se nadouvají a čeká se na povel startéra.

A je odstartováno! Závodník s číslem 1 do sebe klopí svojí chmelovou dávku a po 8 vteřinách předává štafetu dále. Jede to jak namydlený kulový blesk. Pěna teče do výstřihů a přihlížející diváci neví, zda sledovat stopky nebo zalepené výstřihy dvaceti odvážných závodnic. Závodník s číslem kolem padesátky spíše kloktá než polyká a za všeobecného řevu „Otevři tu díru!“ to nakonec přece jen dá. Nasazení soutěžících je obdivuhodné a závidět by mohl i známý pivař Pivrnec. Přesto už kolem devadésátého čísla je jasné, že rekord dnes nepadne. Časomíra se zastavuje na 14: 43 minutách. Nevadí, zní unissono! Není důležité vyhrát, ale udržet se na nohou a doběhnout včas tam, kam chodí i císař … Vždyť přece za rok to zkusíme znovu a máme 365 dní na trénink.

Na závěr soutěžní části dne je na pořadu královská disciplína. Tuplák na ex. Ano vážení čtenáři, to je něco jako double sex. Měří se čas a je obdivuhodné, že po náročném celodenním sportování dokáží soupeřit i ženy s muži! Čekali jsme jen muže s muži. Nejrychlejší žena Nikola Kiceluková to zvládla za těžko uvěřitelných 22,19 sekundy a nejrychlejší muž Vlasta Náměšný za fantastických a téměř světových 11,53 sekundy! A my se ptáme: „Je to ještě člověk nebo zjevení srovnatelné s Tunguzským meteoritem??“

Slunce se pomalu kloní k západu a ceny jsou předány. Od sportování se vše přesouvá do roviny kulturně společenské. Místní hitmaker DJ Antuka pouští do éteru samé fláky z osmdesátých let minulého století a všechno tancuje se vším. Za plotem sportoviště se něco děje. Běžíme to zkontrolovat, ale je šero a vidíme jen nějakého jelena jak klátí laň. Příroda je v Pěčicích blízko. Tento způsob léta se nám, sportovním novinářům, zdá téměř ideálním. Zvláště, když místní krásky jsou k večeru ještě krásnější než ve dne.

Vítězka neoficiální soutěže dnešního dne o nejlepší kraťásky.

_________________________________________________________________________________________

VÝSLEDKY:

HOD KLÁDOU

1. Pavla Holubcová – 3, 63 m

2. Dana Dufková – 3, 50m

3. Romana Bartoňová – 3, 45 m

HOD SUDEM

1. pan Lemuar – 9, 75 m

2. Jakub Kříž – 8, 00 m

3. Tomáš Charvát – 7, 58 m

TUPLÁK NA ČAS

1. Nikola Kiceluková – 22, 19 sec.

1. Vlasta Náměšný – 11, 53 sec.

MÁMA VEZE SUD

1. Lenka Čapková – 8, 31 sec.

2. Klára Barešová – 8, 37 sec.

3. Dana Dufková – 8, 88 sec.

ŠTAFETA 100 x 1 PIVO

čas 14: 43min.

_________________________________________________________________________________________

Zahřívací disciplína pijáckého dne. Dětská štafeta v sátí limonády brčkem proti chronometru.

V Pěčicích se nebere výchova mladých děvčat na lehkou váhu. Rostou z nich vzorné manželky. Soutěž rovnání pivních lahví do basy.

Pavla ze sousedních Semčic házela válečkem velice pohledným, témeř atletickým stylem.

Pivní sud musí být včas na místě určení. Striktně ženská soutěž Mámo přivez pivo prověřila rychlé nohy i smysl pro rovnováhu.

Rocky Balboa se právě z krabičky cigaret dočetl, že kouření škodí zdraví, proto jde pít.

Nějaký nedočkavec vypil půllitr ještě před startem.

Krásná Klára sice koulí očima, ale pije jako o život. Nasazení, které mnohým sportovcům mnohdy chybí.

Rocky se před soutěžním výkonem chladil dvěma způsoby. Zvenčí dešťovou vodou a zevnitř zásadně pivem.

Před štafetou bylo třeba upravit i zevnějšek. Zástupci médií nechtějí rozcuchané soutěžící.

Poslední pivo zmizelo ve vyschlém hrdle jedna dvě.

Dvacetiletý rekord nepadl. Štafeta roku 2012 byla téměř o celou minutu pomalejší. Místní však nevěší hlavy a s nadějí vyhlíží příští ročník. Čeká je náročná příprava.

Treninková dávka piva se vymkla kontrole jako nic.

Děvčata dnes byla mokrá. Teplo nutilo k neustálému osvěžování zevnitř i zvenku.

Ve fotbalovém slangu je čekání na autobus – sezení na střídačce.

Kvrdlík vyhnal pod přísným dohledem soutěžících z piva všechny bubliny. Údajně pak zlatavý mok ochotněji padal do krku.

Paní Markéta zvládla dvojtou porci piva hravě. Její mužský soupeř citelně zaostal.

Finální příprava závodního piva.

Souboj pohlaví v královské disciplíně – pití tupláku na čas. Obdivuhodný výkon sličné soutěžící.

Jako skutečné znalce sportovní módy nás zaujaly bikiny kultovní značky O´Neill.